Reglementarea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor și introducerea unui nou profil de studiu pentru clasele liceale sunt câteva dintre modificările propuse la Codul Educației. Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri un proiect de lege în acest sens.

Conform proiectului, elevii nu vor avea voie să folosească echipamente electronice de comunicație în timpul orelor, cu excepția cazurilor în care acestea sunt utilizate în scop educațional, în situații de urgență, precum probleme de sănătate, sau pentru monitorizarea stării de sănătate a elevilor cu dizabilități.

Ministerul Educației și Cercetării urmărește, prin această măsură, să sporească siguranța în mediul școlar, având în vedere că utilizarea excesivă a telefoanelor mobile poate distrage atenția elevilor și poate alimenta fenomenul de hărțuire cibernetică.

Regulile privind utilizarea telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice vor fi detaliate într-un regulament aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.

De asemenea, proiectul prevede introducerea unui profil general de studiu, pe lângă cele real și umanist, pentru școlile care au o singură clasă de liceu. Această măsură are scopul de a asigura o distribuție mai echilibrată a orelor între disciplinele de profil, oferind absolvenților posibilitatea de a aplica la facultăți cu specializări variate.

„Acesta este un exemplu foarte bun prin care noi ne ajustam politicile la solicitările pe care le identificăm atunci când mergem să discutăm cu oamenii în teritoriu”, a subliniat premierul Dorin Recean.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, noile măsuri au fost propuse în urma consultărilor publice.

Cu toate acestea, proiectul de modificare a Codului Educației prevede anumite excepții de la regula generală.

Astfel, utilizarea dispozitivelor electronice va fi permisă în scop educațional, dacă acest lucru este stabilit de cadrele didactice.

De asemenea, elevii vor putea folosi telefoanele mobile sau alte dispozitive electronice în situații de urgență, cum ar fi probleme de sănătate personale sau ale unui membru al familiei, stări de rău ale elevului sau profesorului, ori alte situații imprevizibile de criză.

Distribuie articolul: