Poate nu fiecare copil are parte de camera sa, însă un loc amenajat în casă, special pentru el, în care să aibă parte de câteva ore de liniște pe zi pentru a se pregăti de ore este absolut necesar. Dacă i-ai luat rechizitele şi a primit cărțile de la școală nu înseamnă totul. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să amenajezi corect odaia sau locul în care școlarul își va face temele, în aşa fel încât micul tău elev să beneficieze de cele mai bune condiţii de învăţat.

Culori neutre sau pastel pentru pereți

Înainte de toate, camera de studiu a celui mic trebuie văruită. Însă, culoarea pe care o alegi este foarte importantă. Dacă nu ştiai, află că nuanţele puternice şi stridente precum roşu, roz, albastru sau portocaliu distrag atenţia copilului care nu mai poate fi atent la lecţii. Aceste culori îi dau o stare de agitaţie permanentă, pe care nu o conştientizează, dar care îi influenţează negativ capacitatea de concentrare.

Lumină naturală la masa de lucru

Camera de lucru trebuie să fie cât mai bine luminată – iar aici ne referim strict la lumina naturală. Când copilul tău învaţă, nu acoperi geamurile cu jaluzele sau draperii. Lumina naturală, faţă de cea artificială, este recomandată mai ales atunci când îşi face lecţiile la masa de lucru sau citeşte. Vei vedea că cel mic va fi plin de energie şi va da randament maxim. Pe de altă parte, o cameră întunecată îi va induce o stare de somnolenţă, se va concentra mai greu şi nu va avea nici un chef de teme.

Rafturi şi sertare pentru depozitare

Dulapurile din cameră şi mai ales biroul trebuie prevăzute cu cât mai multe rafturi şi sertare. Pe un perete poţi pune şi câteva poliţe. Astfel, copilul va avea suficient spaţiu de depozitare a cărţilor, caietelor, ustensilelor de scris şi a altor accesorii pentru şcoală. Ateţie! Un raft sau un sertar ar trebui să fie destinat manualelor, altul caietelor pentru teme, pe o poliţă poţi aranja cărţile cu poveşti, în alt sertar copilul ar putea păstra creioanele colorate, cariocile, pixurile şi stiloul. Pe birou poţi pune un glob geografic, numărătoarea, suportul pentru ustensile de scris şi, în general, obiectele pe care le foloseşte cel mai des.

Biroul sau masa potrivită

Biroul este piesa de mobilier esenţială în camera copilului tău, iar locul ideal pentru amplasarea lui este în faţa ferestrei. Asta, pentru că cel mic are nevoie de cât mai multă lumină naturală atunci când îşi face temele. Lumina trebuie să vină din faţă sau din stânga dacă elevul scrie cu mâna dreaptă. Dacă este stângaci, lumina trebuie să vină din partea dreaptă. Dacă spaţiul nu-ţi permite să aşezi biroul lângă geam, va trebui să dotezi masa de lucru a copilului tău cu o sursă artificială de iluminat – o veioză cu lumină rece, care nu oboseşte aşa de tare ochii celui mic.

Apoi, primul lucru de luat în calcul este mărimea biroului, care trebuie să se potrivească perfect cu înălţimea copilului tău. Dacă biroul este prea mic, elevul va sta ghemuit şi cocoşat când va scrie. Dacă biroul este prea înalt, copilul va sta cu coatele foarte ridicate, iar poziţia corpului său nu va fi una firească. Vor apărea dureri de spate, de coloană, dureri în zona gâtului, a umerilor şi la ceafă. Caută un model reglabil pe înălţime, care poate fi adaptat pe măsură ce copilul creşte. În acest fel, el va putea folosi biroul timp de mai mulţi ani.

Scaunul pentru birou – esențial să asigure coloana verticală

Un scaun bun ar trebui să permită ajustarea în înălţime pentru ca elevul să stea confortabil, cu genunchii la un unghi de 90 de grade. Atunci când scrie, mâinile copilului trebuie să fie sprijinite pe birou într-un mod natural, să nu fie prea ridicate.
Spătarul ar trebui să sprijine curba naturală a coloanei vertebrale şi să susţină partea lombară. Este recomandat ca spătarul să fie suficient de mare încât să poată sprijini atât umerii, cât şi zona gâtului.
Şezutul scaunului trebuie să fie confortabil, nici foarte moale, dar nici tare. Caută un model care să ofere suficient suport feselor şi şoldurilor.

Când cumperi scaunul pentru copilul tău, mergeţi împreună la magazin şi lasă-l pe cel mic să probeze câteva modele. Îţi va spune care este scaunul cel mai confortabil. Atenţie ca nu cumva cel mic să aleagă în funcţie de alte criterii, diferite de ale tale, precum forma sau culoarea!
Alege scaunul în funcţie de dimensiunile biroului. Nu lua ceva prea mic sau, dimpotrivă, prea mare!
Şi materialul din care e confecţionat scaunul de birou e foarte important. De exemplu, pielea naturală şi pielea sintetică reţin umezeala. Vara, copilul va transpira, iar materialul, pentru că nu reţine umezeala, se va „lipi” de picioare. Dacă elevul e de vârstă mică, nu sunt recomandate scaunele cu rotile. E posibil să se plimbe sau să se învârtă cu scaunul şi să cadă.

SURSA