„Cer Parlamentului să inițieze procesul propriu-zis și să pornim activitățile pentru organizarea referendumului în această toamnă.”

Afirmația îi revine președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a subliniat într-o conferință de presă că rezultatul referendumului va influența prezentul și viitorul țării.

„În acest an avem de trecut printr-un moment de cotitură. Republica Moldova va trece printr-un moment de cotitură și cred că este important, ca să fie foarte clar, să conștientizăm această oportunitate și necesitatea de a pune umărul. Referendumul din toamnă despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va defini prezentul și viitorul nostru pentru următoarele decenii, va consfinți alegerea cetățenilor în Constituție”, spune Maia Sandu.

În această direcție, președintele Republicii Moldova a anunțat inaugurarea unui site web care prezintă realizările Uniunii Europene în țara noastră și care are ca scop combaterea dezinformării referitoare la aderarea la UE.

„Anunț lansarea site-ului pentru.md, unde se vor prezenta informații despre ce face UE în R. Moldova și care sunt avantajele și beneficiile aderării la UE. Prin crearea acestui site, noi vrem să aducem la cunoștință cât mai multor oameni despre ceea ce oferă Uniunea Europeană, dar și să combatem falsurile în ceea ce privește aderarea la UE pentru că sunt forțe externe care nu își doresc ca R. Moldova să facă parte a marii familii europene”, a declarat Maia Sandu.

Șeful statului a mai menționat că Uniunea Europeană înseamnă pace, iar cetățenii R. Moldova își doresc această pace. De asemenea, Maia Sandu a subliniat că, datorită sprijinului UE, economia R. Moldova a crescut în ultima perioadă.

„Uniunea Europeană înseamnă pace, iar cetățenii R. Moldova doresc această pace. Doar în ultimul an exporturile noastre în UE au fost de circa 47 de miliarde de lei, iar spre comparație exporturile noastre în Federația Rusă au constituit doar 3,5%”, a declarat Maia Sandu.

Pe data de 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană.

La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar la 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.

Ulterior, Consiliul European a decis să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În decembrie 2023, președinta Maia Sandu a solicitat desfășurarea în toamna anului 2024 a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană.

De atunci, mai mulți politicieni de opoziție s-au pronunțat împotriva referendumului. Majoritatea liderilor de partide care au participat la consultările privind referendumul proeuropean, convocate la Președinție pe data de 8 februarie, au spus că susțin plebiscitul, dar nu sunt de acord să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Președintele Mișcării Alternativa Națională, primarul Capitalei, Ion Ceban, a remarcat, de exemplu, că în majoritatea statelor care astăzi sunt membre ale UE astfel de referendumuri au avut loc după încheierea negocierilor de aderare.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, și ex-premierul Ion Chicu au refuzat invitația venită de la Președinție.

În aceeași zi, aflându-se la Moscova, oligarhul fugar Ilan Șor a spus că el și susținătorii săi de la Chișinău „vor câștiga” la referendum, iar forțele proeuropene „vor pierde”.

Distribuie articolul: