Agenția culturală a Organizației Națiunilor Unite, UNESCO, a adăugat centrul istoric al orașului ucrainean Odesa pe lista patrimoniului mondial, descriind că este datoria întregii umanități să îl protejeze.

Acest statut, acordat miercuri la Paris de către un grup de experți ai UNESCO, este menit să ajute la protejarea patrimoniului cultural al orașului-port, care a fost amenințat de  invazia Rusiei, conform The Guardian.

„În timp ce războiul continuă, această inscripție întruchipează determinarea noastră colectivă de a ne asigura că acest oraș, care s-a ridicat întotdeauna din inima frântă a lumii, este păstrat de la o altă distrugere”, a declarat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay.

Cele 21 de state membre ale comitetului pentru patrimoniul mondial au aprobat desemnarea cu șase voturi pentru, unul împotrivă și 14 abțineri.

Rusia a încercat în repetate rânduri să întârzie votul și a denunțat decizia finală, afirmând că singura amenințare la adresa Odesa a venit din partea „regimului naționalist din Ucraina”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a solicitat includerea pe listă în octombrie pentru a proteja orașul de bombardamentele rusești, a salutat decizia.

„Astăzi, Odesa a primit statutul de oraș protejat de UNESCO. Centrul istoric al orașului-port nu este doar inclus în patrimoniul cultural al lumii, dar și este recunoscut ca un obiectiv cultural care se află în pericol. Sunt recunoscător partenerilor care ajută la protejarea perlei noastre de atacurile invadatorilor ruși”, a scris el miercuri pe Twitter.

De la invazia rusă, ucrainenii s-au grăbit să încerce să protejeze monumentele și clădirile orașului cu saci de nisip și baricade.

Foto: The Guardian

Orașul a fost, de asemenea, adăugat pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol, ceea ce, potrivit UNESCO, „îi oferă acces la o asistență internațională tehnică și financiară consolidată” pentru a-l proteja sau, dacă este necesar, pentru a-l reabilita. Agenția a adăugat că a ajutat deja la repararea Muzeului de Arte Frumoase din Odesa și a Muzeului de Artă Modernă din Odesa, după pagubele suferite de la începutul războiului.

Odesa a înflorit după ce împărăteasa rusă Ecaterina cea Mare a decretat, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, că va fi poarta maritimă modernă a țării. Amplasarea sa pe malul Mării Negre i-a permis să devină unul dintre cele mai importante porturi din Imperiul Rus, însă amploarea influenței culturale rusești asupra orașului este un subiect controversat.

Un proiect de decizie înaintea votului UNESCO a descris-o pe împărăteasa Ecaterina a II-a ca fiind cea care a fondat orașul, ceea ce a stârnit critici din partea Ucrainei, care a obiectat la ceea ce a considerat a fi o descriere politizată a orașului.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, și primarul din Odesa, Ghenadie Trukhanov, au contestat acest lucru într-o scrisoare deschisă, afirmând că orașul a prosperat cu mult înainte de sosirea împărătesei ruse.

„Dezvoltarea continuă a Odesei ca oraș-port datează din secolul al XV-lea”, au spus ei, și era cunoscut sub numele de Hadzhibey.

La Moscova, ministerul de externe al Rusiei a acuzat un grup de țări occidentale că au impus ceea ce a numit o decizie motivată politic, încălcând procedurile standard.

„A fost pregătită în grabă, fără a respecta standardele înalte actuale ale UNESCO, a declarat ministerul de externe, subliniind că doar șase țări au votat în favoarea acesteia.

Moscova a subliniat trecutul istoric glorios al Odesa ca parte a statului rus și a insistat că singura amenințare cu care se confruntă Odesa este cea a regimului naționalist din Ucraina, care a demolat o serie de monumente din oraș.

În decembrie, autoritățile ucrainene din Odesa au dat jos o statuie a Ecaterinei a II-a, ca parte a eforturilor sale de derusificare a orașului, după ce au chestionat locuitorii.

Foto: German Marshall Fund

Alte șase situri ucrainene au fost deja înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, inclusiv Catedrala Sfânta Sofia din capitala Kiev și centrul istoric al orașului Lviv din vestul țării.

Foto: Lonely Planet

Distribuie articolul: