Pietrele înțepenite pe jumătate în nămolul uscat de multă vreme sunt sfidate de vârfurile insistente a unei perechi de bocanci. Fără să le ocolească, calcă încrezător cu toată talpa piciorului fâșia de cărare, apoi scrutează zarea cu privirea pentru a calcula în gând cât a mai rămas până sus. Sus nu este o direcție. Sus este o destinație, un scop, uneori un vis, alteori un plan. De multe ori o realitate obiectivă. Sus este instrumentul de muncă al unui ghid montan. Radu Țurcan este unul dintre puținii oameni care și-a transformat munca în pasiune, iar odată cu ea – întreaga viața și tot modul de gândire. Descoperă-i povestea, din materialul marca AGORA, Oameni ca tine.

Spune că totul a început în cel mai paradoxal mod cu … frica de înălțime. A decis să se provoace, să vadă care îi sunt limitele. N-a bănuit atunci că odată ajuns în vârf de munte nu va mai putea renunța niciodată la secundele acelea de adrenalină care te încarcă cu totul și îți injectează în vene o dependență pe care o vei purta cu tine prin viață pentru totdeauna.

De fiecare dată când mă întorceam din munți, nu treceau nici câteva zile și iar ardeam de nerăbdare să mă întorc în golurile alpine.

Primele expediții au fost organizate cu și pentru prieteni.

Fiecare urcare aducea cu ea un plus de experiență, așa că în momentul în care a simțit că estre pregătit, Radu Țurcan a început să organizeze drumeții pentru turiștii străini, dornici să vadă cu propriii ochi universul de la înălțime.

„În spatele unor fotografii din călătoriile mele în care totul e pozitiv se ascund zeci de mii de pași, efort, răbdare, situații neprevăzute, peripeții, ploi, soare, vânt, ceață, pericole și risc”, povestește tânărul.

Pentru dragoste, consecvență și răbdare, muntele l-a răsplătit pe Radu Țurcan cu lecții prețioase de viață. Așa a învățat să fie organizat, să știe să-și păstreze calmul și să inspire cu pieptul plin fiecare dintre priveliștile care îi ies în cale.

„Muntele m-a învățat să fiu organizat. Acolo sus dezorganizarea te poate costa viața”

Profesia de ghid montan nu este una foarte populară în Republica Moldova, inclusiv din cauza că nu avem munți.

Turele peste hotare sunt destul de costisitoare, începând de la costurile de drum până la echipamente și hrană. Chiar și așa, Radu Țurcan susține că atunci când dorința este mare, creierul caută și găsește soluții.

Dacă iubești ceea ce faci și o faci bine, atunci te isprăvești și cu provocările financiare. Nu de puține ori am oferit și servicii de ghidaj gratis doar de dragul naturii pe care o savurez de fiecare dată în turele mele.

 

Deși adoră drumeții organizate în afara țării, Radu Țurcan nu a neglijat niciodată potențialul turistic al Republicii Moldova. Așa a creat National Moldographic – un proiect în care muncesc trei persoane, toți munțomani și iubitori de înălțimi.

„Noi vrem sa promovăm frumosul din țara noastră începând de la sate, văi dealuri, stânci și nu în ultimul rând oamenii frumoși de acasă. Moldova mea este deosebită cu oameni gospodari și locuri pitorești ca de pe desene. Bineînțeles că nu e totul roz, doar că mediul online și așa este plin de lucruri mai puțin bune și nu aș vrea să le promovez și eu. De fiecare dată când edităm episoadele, ajungem la discuții despre faptul că nu putem să ne plângem că nu suntem dezvoltați, avansați sau bogați”, spune Radu.

Citește continuarea pe AGORA