Noul comandat al forțelor ruse din Ucraina și-a început noul rol prin a se concentra pe disciplina soldaților, inclusiv prin a-i determina să se radă mai des, potrivit serviciilor secrete britanice.

Ministerul britanic al Apărării a declarat luni,  că generalul Valeri Gerasimov, care a primit rolul la începutul acestei luni, „a încercat să ia măsuri drastice în ceea ce privește uniformele nereglementare, călătoriile în vehicule civile, utilizarea telefoanelor mobile și tunsorile non-standard”, potrivit Insider.

Dar bărbieritul a fost obiectivul său special, a precizat ministerul. Deși aparent menite să îmbunătățească disciplina de zi cu zi, măsurile au fost întâmpinate cu scepticism. Ministerul britanic al Apărării a declarat că accentul pus de Gerasimov pe îngrijirea personală atrage furia oficialilor din zonele ocupate de Rusia, care o consideră o distragere inutilă  de la obiectivele militare.

„Oficialii din Republica Populară Donețk, au descris prioritizarea ca fiind o farsă care ar împiedica procesul de distrugere a inamicului, a declarat ministerul.

Între timp, șeful armatei de mercenari Wagner, Evgheni Prigozhin, a criticat conducerea militară rusă, spunând că „războiul este timpul celor curajoși, și nu al celor bărbieriți”, potrivit raportului.

Experții au declarat pentru Insider că Gerasimov are multe de demonstrat, mai ales că, potrivit rapoartelor, el ar fi fost unul dintre liderii militari care au elaborat planul de invazie al Rusiei.

„Armata rusă continuă să îndure blocajul operațional și pierderile grele; prioritizarea de către Gerasimov a unor reglementări în mare parte minore este probabil să confirme temerile  scepticilor din Rusia”, a declarat acesta.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că obiectivul generalului este să  identifice soldații care urmează ordinele. Dacă soldații nu îndeplinesc aceste mici porunci, atunci există șanse să nu îndeplinească ordine care implică riscuri.

Armata rusă a fost acuzată că nu este suficient de disciplinată de la începerea războiului. Acest lucru a dus la pierderi neașteptate, printre altele, Ucraina și aliații săi interceptând apelurile soldaților de pe telefoanele civililor și folosindu-le pentru a localiza ținte pentru lovituri aeriene.