O viață îndelungată, fericită și lipsită de griji reprezintă idealul oricărei persoane și chiar dacă pare greu de atins, oamenii de știință de la Harvard au descoperit care sunt obiceiurile care pot prelungi viața cu 10 ani.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard a arătat că există anumite lucruri care pot crește speranța de viață, acestea contribuind la îmbunătățirea traiului zilnic și a sănătății.

1. O viață sexuală activă
O viață sexuală activă îi poate ajuta pe oameni să trăiască mai mult. Studiile au arătat că bărbații care au relații intime de două ori pe săptămână prezintă un risc cu 50% mai mic de deces, iar speranța de viață crește cu 4 ani, comparativ cu cei care fac acest lucru o dată pe lună. Cercetarea arată că rezultatele sunt valabile și în cazul femeilor, acestea având șanse să trăiască mai mult dacă acordă o mai mare atenție vieții sexuale.

2. Plimbările
Persoanele cu vârsta peste 40 de ani pot trăi cu patru ani și jumătate mai mult dacă includ plimbările în rutina lor zilnică. Mersul pe jos îmbunătățește funcționarea inimii și previne riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.

3. Să faci un copil
Cercetările au arătat că cei care au copii au șanse să trăiască cu cel puțin doi ani mai mult decât cei care nu au devenit părinți niciodată. Specialiștii pun acest lucru pe seama impactului emoțional pe care familia îl are asupra sănătății.

4. Comportament diferit în raport cu vârsta
Deși ni se atrage tot timpul atenția că ar trebui să avem un comportament adaptat vârstei, dar specialiștii spun că acest lucru ar putea reduce speranța de viață. Gândirea pozitivă și acțiunile care nu sunt tocmai în raport cu vârsta sunt lucrurile care îi pot ajuta pe oameni să trăiască în plus chiar și șapte ani.

5. Odihna
Odihna este esențială pentru ca organismul să funcționeze perfect. Testele au arătat că cei care dorm mai puțin de șase ore pe noapte au cu 12% mai multe șanse să își piardă viața la o vârstă fragedă, potrivit thesun.co.uk.

6. Pensionarea la termen
Cei care aleg să se pensioneze la termen au șanse mai mari să aibă o viață îndelungată. O cercetare realizată la Universitatea din Oregon în 2016 arată că persoanele care sunt active mai mult timp au mai puține șanse să dezvolte o boală gravă, chiar dacă locul de muncă poate reprezenta o sursă de stres.