Mai mult de o treime dintre femeile intervievate au avut probleme de sănătate mintală legate de maternitate, se arată într-un sondaj efectuat de BBC. Majoritatea dintre ele s-au adresat la profesioniști, suferind de stres, anxietate și depresie postnatală.

Doar 17% de bărbați au avut probleme asemănătoare legate de calitatea lor de părinte, se arată în același studiu.

Părinții intervievați susțin că au avut de a face cu critici din partea persoanelor din jur. Mamele susțin că au fost criticate cel mai des de către părinții lor (26% de cazuri), urmați de soțul/partener (24%) și alți membri ai familiei (18%). Aproape o cincime de mame spun că au fost criticate de către persoane necunoscute. Doar 5% dintre bărbați care au participat la sondaj au avut de a face cu acest lucru.

În ceea ce ține de probleme la locul de muncă, 30% de femei spun că au fost discriminate din cauza că au devenit mame, în comparație cu 14% de tați.

De asemenea, sondajul arată că femeile apelează mai des la rețelele de socializare pentru a primi sprijin (18%). Însă principala sursă de susținere sunt prieteni/-e (60% de cazuri) și persoana iubită (56%).

În ciuda faptului cunoscut că atât femei, cât și bărbați pot suferi de depresie postnatală, 15% de mame și o pătrime de tați susțin că nu au primit niciun fel de sprijin emoțional în calitatea lor de părinți.

În sondajul realizat de BBC și YouGov au participat 1,800 de părinți.

Distribuie articolul: