O poezie arhicunoscută, aparținând marelui scriitor al neamului Grigore Vieru, a devenit un frumos cântec. Melodia a fost compusă de către muzicianul și folcloristul, conducătorul artistic al Ansamblului etnofolcloric Plăieșii, Nicolae Gribincea încă acum 20 de ani, dar abia într-un concert al ansamblului din 2018 a ajuns în vizorul publicului.

Cu prilejul sărbătorii Ziua Limbii Române, marcată anual la 31 august pe ambele maluri ale Prutului, dar și de către toți vorbitorii de limbă română din întreaga lume, Ansamblul etnofolcloric Plăieșii prezintă cântecul „Limba română”. Melodia cântecului s-a născut în anul 1998, iar de atunci au trebui să mai treacă douăzeci de ani pentru ca în anul 2018, „Limba română” să fie interpretată în primă audiție, de Ziua Limbii Române, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

În anul 2019, cântecul „Limba română” a fost prezentat publicului larg pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac” în cadrul spectacolului aniversar „La omul care mi-i drag” – Ansamblul etnofolcloric Plăieșii la 30 de ani de activitate artistică.

„Mă bucur că am reușit să înregistrez acest cântec. Mă bucur că Plăieșii au avut încredere atunci când le-am propus să realizăm acest cântec, iar astăzi avem și confirmarea faptului că „Limba română” a ajuns la inima publicului.” a declarat Nicolae Gribincea, conducătorul Ansamblului etnofolcloric Plăieșii.

Iurie Nistorică, impresarul Ansamblului etnofolcloric Plăieșii, afirmă: „Cântecul „Limba română” se va regăsi și pe noul dublu CD al Plăieșilor, „Partea noastră de iubire”, care va fi lansat în curând. Vom anunța publicul despre această realizare așa cum o facem de regulă, pe canalul YouTube al Plăieșilor, paginile de Facebook și Instagram, dar și prin intermediul colegilor din mass-media”.

La doar un an de la publicarea pe canalul YouTube a înregistrării din spectacol, cântecul „Limba română” a acumulat peste 100 000 de vizionari.

Ansamblul etnofolcloric Plăieșii a fost fondat în anul 1989 de către muzicianul și folcloristul Nicolae Gribincea. Este un ansamblu vocal-instrumental format din 15 membri, 8 instrumentiști și 7 vocaliști. Din 2007 până în prezent au lansat 7 CD-uri cu muzică folclorică.