Cea mai mare parte a pantofilor pe care celebrul grup Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) îi comercializează cu eticheta „made in Italy“ sunt produşi în Cisnădie, Sibiu, arată o anchetă a jurnaliştilor de la „The Guardian“.

Marea parte din modelele de pantofi şi cizme comercializate de celebrul brand Louis Vuitton, pe care le vinde cu preţuri între 500 şi 2.000 de euro şi le prezintă drept „Made in Italy“, sunt de fapt confecţionate în România. Mai exact în Cisnădie, un mic oraş din judeţul Sibiu, dezvăluie publicaţia britanică „The Guardian“.

Fabrica din România, un secret bine păstrat

Existenţa fabricilor este un secret bine păstrat, conducerea făcând mari eforturi pentru a se asigura că acestea nu apar la o simplă căutare pe Google. În exteriorul clădirii nu există nicio menţiune a mărcii – doar o mică siglă Louis Vuitton, pictată în gri. La intrare este scris numele „Somarest“, aceasta fiind o filială puţin cunoscută a companiei LVMH. O echipă de jurnalişti francezi a ajuns la porţile fabricii în 2014, însă le-a fost refuzat accesul. Surse din interiorul fabricii au povestit că pantofii sunt confecţionaţi în întregime în România, iar apoi sunt trimişi în Italia, unde le sunt adăugate tălpile. Bernard Arnault, directorul executiv al LVMH şi cel mai bogat om din Franţa, a negat atunci informţiile, dar acum jurnaliştii britanici de la „The Guardian“ au reluat acest fir şi susţin că au primit confirmări din mai multe surse.
orig

„Nu deschidem uşile atelierelor noastre din cauza politicii interne“, a fost răspunsul sec al reprezentanţilor companiei.

Totuşi, LVMH nu a fost în măsură să ascundă toate indiciile cu privire la funcţionarea unei fabrici în România. O simplă căutare pe internet i-a condus pe jurnalişti direct la uşa fabricii, iar în cele din urmă unul dintre purtătorii de cuvânt ai fabricii din România s-a lăsat înduplecat şi s-a întâlnit cu jurnaliştii britanici. Acesta a confirmat că fabrica funcţionează în România cu manageri francezi, iar materialele sunt importate din Franţa, precizând totodată că angajaţii au un program de muncă flexibil, sunt plătiţi pentru orele muncite în plus şi lucrează cu materiale care nu sunt toxice, iar până acum nu a existat niciun fel de plângere, fapt confirmat şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Sibiu. 
orig (1)

„După ce treci de ofiţerii de securitate de la poarta fabricii Somarest din Cisnadie, un mic oraş de la poalele munţilor Carpaţi, sigla Louis Vuitton este omniprezentă. În partea de sus a scărilor este o vitrină de sticlă cu o pereche de cizme din piele de patrimoniu ştanţate cu logo-ul LV. Acestea se vând cu peste 2.000 de dolari. Pe peretele din spate sunt expuse diferite genţi ale producătorului, expuse pe rafturi din sticlă“, notează jurnaliştii britanici.

For La Parisienne, for whom dressing is a pleasure. Watch the #LVSS17 Show by @nicolasghesquiere now at louisvuitton.com. #LouisVuitton #PFW

O postare distribuită de Louis Vuitton Official (@louisvuitton) pe

LVMH a construit fabrica din România în 2002, pentru a profita la maximum de mâna de lucru din ţara noastră, una dintre cele mai ieftine din Eurpa. Până în 2004, a produs aproximativ 1.500 de perechi de pantofi pe săptămână, conform CV-ului on-line al directorului companiei de la momentul respectiv. O a doua fabrică a fost construită în apropiere Avrig, în 2009, muncitorii de aici producând accesorii pentru genţi şi valize. Produsele de la Somarest sunt prodese manual, cei mai mulţi dintre muncitori fiind instruiţi la faţa locului.

#LVAW16 by @nicolasghesquiere #LouisVuitton #PFW

O postare distribuită de Louis Vuitton Official (@louisvuitton) pe

Sursa: theguardian.com, adevarul.ro

Distribuie articolul: