De la 1 septembrie, urmează să fie introdusă o nouă regulă pentru elevii din Republica Moldova. Înainte de a intra în clasă, elevii își vor lăsa telefoanele mobile. Măsura restrictivă a fost vociferată de premierul Ion Chicu, la ședința Colegiului extins al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, notează agora.md

În cadrul ședinței, premierul Ion Chicu a menționat: „De la 1 septembrie, să fie reglementat accesul elevilor cu telefoane în timpul orelor, iar pentru asta să fie pregătite spații sigure de depozitare. E necesară evaluarea activității instituțiilor de cercetare și a universităților, în special a eficienței administrării bunurilor ce sunt în gestionarea lor”.

De menționat că în unele școli, această restricție deja este pusă în funcție. De exemplu, la o școală din Vulcănești există o cutie în care elevii își lasă telefoanele îndată ce vin la ore. Motivul principal pentru care s-a luat această decizie, este faptul că elevii care folosesc telefoanele mobile în timpul orelor sunt mai puțin concentrați la ceea ce li se predă. Ulterior, elevii nu asimilează informația necesară. O excepție sunt orele de științe exacte, în timpul acestora poate fi folosit calculatorul din telefoanele mobile, în caz că profesorii solicită acest lucru.

Un alt exemplu este Franța, încă din 2018 a fost votată legea ce interzice telefoanele mobile în școli și licee. Legea interzice utilizarea oricărui obiect conectat, telefon, tabletă, ceas, în şcoli şi colegii, și vizează elevii cu vârsta de până la 14-15 ani.

Sursa: AGORA