EBEC Chișinău, la cea de-a 13-a ediție a sa în 2021, a adunat împreună 40 de tineri curioși de la UTM, 3 companii motivate să susțină inginerii în devenire și mulți voluntari entuziasmați. Cei prezenți au subliniat actualitatea subiectelor tratate și importanța unei astfel de competiții în formarea tinerilor.

La proba Case Study, menită să pună la încercare gândirea analitică, participanții au oferit soluții de management al deșeurilor în or. Chișinău. Desemnată câștigătoare, echipa CIC (Tudor Racu, Alexandru Babuci, Denis Gobelez, Ion Dolgoruc), a propus cea mai eficientă și accesibilă opțiune.

Dacă la secțiunea Team Design până acum creativitatea studenților era evaluată din abilitatea acestora de a opera cu materiale neconvenționale, în acest an s-a examinat prin ușurința de proiectare 3D. Astfel, echipa „Rampage” (Mihaela Scripnic, Nicolai Gonța, Ion Cucuietu, Vasile Matievici) a demonstrat iscusința în proiectarea unui laborator al viitorului, ce va mări eficiența procesului de învățare.

Deși competiția s-a desfășurat pentru prima dată în format online, atât organizatorii, cât și participanții au reușit să creeze o atmosferă pozitivă și să încingă spiritul ingineresc, asemeni păsării Phoenix.

„Nouă ne-a plăcut foarte mult și această ediție de EBEC, deoarece am fost împreună și oricum a fost totul ca de obicei. Da, cam straniu că nu am ieșit din casă, că nu am interacționat cu lumea și că nu au fost sesiuni de training la care trebuia de exemplu să arunci un ou de sus ca să nu se strice, dar în esență fine. Noi ne-am distrat!”, spune Mihaela Rusanovschi, participant la competiție.

„Totul a fost la cel mai înalt nivel, tema aleasă a fost una actuala, la care se merita de discutat nu doar cu studenții din cadrul universității tehnice. Am fost nevoiți să lucrăm efectiv în echipă, fiecare având rolul lui bine determinat. Un mare mulțumesc organizatorilor, care au avut puterea de a organiza acest concurs, fiind nevoiți să se conformeze situației create de pandemie!”, declară Alexandru Babuci, participant la competiție

Echipele câștigătoare vor participa la următoarea etapă a competiției, EBEC Regional România și Republica Moldova, organizată online de către grupul local BEST Brașov.

Evenimentul n-ar avea același succes fără suportul Universității Tehnice a Moldovei, care pregătește specialiști pe măsură și susținerea: partenerilor Premium — Crunchyroll (”Prin asemenea evenimente putem diversifica viața studențească.” – Victor Timotin), R Systems (”S-a văzut într-adevăr un lucru de echipă. Tineretul asimilează diferite tehnologii noi pe care le aplică în practică pentru realizarea scopului stabilit, este un lucru de admirat.” – Valeriu Plămădeală) și partenerului DevelopmentAid.

___

BEST — Board European Students of Technology — organizație non-guvernamentală, non-profit și non reprezentativă, cu grup local în Chișinău din 2007. De la fondare, grupul a dezvoltat sute de studenți din domeniul tehnic și nu doar, organizând peste 80 de evenimente locale și internaționale. Mai multe informații găsiți pe paginile: Web, Facebook și Instagram.