În fiecare zi, sute de moldoveni decid să își urmeze visul și pleacă departe de casă, acolo unde își construiesc o altă viață și reușesc să se realizeze din toate punctele de vedere. Exemplu este și Elena Martinez-Silvestru, stabilită de peste 10 ani în Statele Unite ale Amercii. S-a născut în orașul Hâncești și provine dintr-o familie numeroasă. Cei patru copii au fost crescuți doar de mamă. Asta pentru că tatăl i-a părăsit pe când Elena avea doar 6 ani. Anume de atunci a învățat că totul se obține prin muncă și ambiție, iar astăzi se poate mândri cu faptul că a devenit un om de succes. Povestea sa o aflați mai jos, într-un interviu marca EA.md.

Elena, ce te-a făcut să îți lași casa, oamenii dragi și să pleci tocmai peste ocean, conștientă fiind că acolo nimeni nu te așteaptă cu brațele deschise?

De mică am visat să ajung în Statele Unite ale Americii. Îmi amintesc și acum cum umpleam Casa Mare cu postere ce conțineau articole despre America, iar frații mă tachinau: „Ce tot visezi la America asta, mai bine ai intra la studii undeva”. Zis și făcut. După terminarea liceului, am intrat la Universitatea „Ion Creangă”, Facultatea de Psihopedagogie.

17554502_10209003097580078_1452042975424002174_n

În anul 2008 am găsit întâmplător un anunț pe o bancă de la facultate, în care era o oferă de muncă pe vară în America. Exact în acea zi am și mers să văd despre ce este vorba. Mi s-a explicat procesul de aplicare și nu a rămas decât să accept. Problema cea mare, însă era să găsesc bani, dar Dumnezeu mi-a scos în cale oamenii potriviți, la momentul potrivit. Am trecut interviul, am primit viza și pe 16 mai, cu lacrimi în ochi, 2 mere în geantă și 5 euro am plecat în America. Nu vroiam nimic, nici să mănânc, nu mă gândeam cum să ajung fără bani într-o țară străină, pur și simplu nu-mi păsa. A trebuit să plec așa, pentru că asta era unica șansă de a vedea America și de a face bani pentru a mă întreține.

De atunci și până astăzi au trecut 10 ani. Cum a fost această și cât a durat adaptarea la noile contidiții de trai? Între timp ai reușit să îți întemeiezi și o familie frumoasă!

Ajungând acolo am început să lucrez la McDonalds, lumea mi s-a părut total diferită, iar eu vorbeam engleza la nivel de începător. După doar o săptămână vroiam deja acasă, nu mă puteam adapta. Într-o zi l-am cunoscut pe soțul meu, care pur și simplu mi-a schimbat viața. A fost dragoste la prima vedere și după doar două luni ne-am căsătorit, iar de atunci au trecut 10 ani. Avem două fetițe minunate. Nu m-am gândit că îmi pot întemeia o familie departe de casă. Dar, niciodată nu spune niciodată.

16143160_10208443649554227_539476789619577258_n

Soțul tău nu este moldovean. Zi-ne prin ce ai reușit să îl cucerești?

Soțul meu este din Puerto Rico. Când ne-am cunoscut el m-a întrebat dacă vorbesc spaniola și norocul meu a fost că o cunoșteam. Îmi plăcea să urmăresc telenovele și mai făcusem și ore la școală. Când a aflat că vorbesc și limba rusă l-am cucerit pe loc, pentru că a fost uimit de faptul că știu atâtea limbi străine. I-am explicat că în Moldova se vorbește și rusa.

Să vorbim și despre afacerea pe care ai inițiat-o, cu mâncare tradițională moldovenească. Ce presupune și de unde ți-a venit această idee?

De la soțul meu am învățat foarte multe lucruri. În primul rând, să nu îmi fie frică să fiu propriul meu șef, el având o mică afacere în industria petrolieră m-a încurajat să încep și eu o mică afacere cu mâncarea tradițională moldovenească. De fapt, ideea aceasta mă tot „tachina” încă din vremea în care eram angajată. La o sărbătoare am gâtit câteva bucate și am fost apreciată pentru asta, lumea a rămas încântată și așa am decis că trebuie să urmez sfatul soțului. Acum fac catering pentru orice ocazii.

Tot mai multă lume încearcă să promoveze valorile din Moldova, deși sunt departe de casă. În cazul tău e la fel. Vreau să te întreb cum reacționează localnicii de acolo, te susțin?

15078777_10207907730196578_7894723252965635391_n

Și astăzi țin minte prima mea comandă. Am făcut-o pentru Curtea de Apel sau Tribunal. Aveam emoții atât de mari, încât îmi tremurau mâinile la împletit sarmale. În final, toată lumea a rămas mulțumită. De atunci, am început să particip la diverse festivaluri gastronomice, am luat și locul 3 din 10 bucătari profesionali. Cel mai mult mi-a plăcut să văd că americanii descoperă Moldova și frumusețile acestei țări.

Din postările tale, înțeleg că și deserturile ocupă un loc aparte în bucătăria ta?

Tot mai mulți mă întrebau dacă nu fac torturi pentru ocazii speciale și uite așa am acceptat provocarea. Nu sunt cofetar, dar cred că dacă îți dorești, le reușești pe toate.

Toată lumea știe că că americanii sunt adepții mâncărurilor de tip fast-food. Întrebarea e dacă se lasă ademeniți de mâncarea sănătoasă, „de casă”? Cum îi atragi?

Să știți că americanii sunt deschiși să încerce orice alt tip de mâncare, în special persoanele în vârstă. Îmi amintesc că am participat la un eveniment local, unde mi-am promovat business-ul și am avut zeamă, sarmale, friptură, plăcinte și s-a vândut absolut tot. A fost o experiență fantastică.

18447095_10209426096594789_5201901292199806938_n

Pe lângă faptul că mergi cu pași mici, dar siguri spre titlul de „femeie se afaceri”, mai ești și mămică a două fetițe minunate. Cum le reușești pe toate?

Chiar dacă sunt extrem de ocupată, încerc să petrec cât mai mult timp cu fetițele mele. Afacerea am început-o chiar din bucătăria mea, iar asta mi-a oferit posibilitatea să le învăț și pe ele lucruri și detalii culinare. Ele adoră să pregătească plăcinte, deja știu denumirea fiecărui fel de mâncare pe care îl prepar eu, iar asta mă face tare fericită.

Printre planurile tale de viitor se numără și revenirea acasă, în Moldova? Poate îi îndulcești și pe cei de aici?

Aproape toată familia mea locuiește și muncește în Spania. Acolo ne este mai simplu să mergem și așa îi pot vedea pe toți. Acasă încă nu am ajuns, deși îmi doresc foarte mult și sper ca în viitorul apropiat să o pot face. Visul meu este de a deschide un mic restaurant cu specific moldovenesc, pentru a putea convinge cât mai multă lume să viziteze Moldova. Și sunt convinsă că voi reuși, pentru că totul este posibil atunci când ai dorință și voință.

Dragă Elena, îți mulțumim pentru acest interviu și îți dorim multă baftă în tot ceea ce faci!

Foto: Arhivă personală