Mamă, soție, makeup artistă, fotografă, croitoreasă, iar lista poate continua. Iată o scrută descriere a Alyonei Cherabye – o moldoveancă din statul american, Illinois, care a reușit să demonstreze că prin muncă și voință orice poate deveni posibil. Pe lângă pasiunile și hobby-urile pe care le posedă și pe care le-a deprins de-a lungul timpului, Alyona e o fire extrem de modestă, sensibilă și, totodată, activă. Ne-am droit să aflăm cum le reușește și le îmbină pe toate, iar răspunsul a fost unul foarte simplu: „dacă nu fac nimic, am impresia că pierd timpul în zadar”. Mai multe detalii din viața unei mămici - exemplu, aflați în interviul ce urmează.

Alyona, pe lângă faptul că ai o mulțime de pasiuni, cel mai important rol care îți revine este cel de Mamă, cred. Povestește-ne mai multe despre micuții tăi, cei care te inspiră și te motivează în tot ceea ce faci.

Copilașii mei sunt născuți aici, în State. Bineînțeles, să fii mamă a trei copii nu e ușor. Am o fiică de nouă ani, pe nume Beatrice, care la toamnă merge în clasa a patra. E o fetiță extrem de talentată, îndrăzneață, deșteaptă, vorbește foarte bine trei limbi: româna, rusa și engleza, învață pianul, merge la gimnastică și adoră fotbalul. De cealaltă parte, cu un caracter total diferit este băiețelul meu, Gabriel, de cinci ani. E un copil liniștit și timid, care crește învățând multe lucruri de la surioara mai mare. Împreună fac o echipă minunată. Și nu am cum să nu o menționez pe mezina familiei, Gloria, fetița noastră de 10 luni, care seamănă foarte mult cu Beatrice. E foarte veselă și zâmbăreață, crește înconjurată de dragostea și atenția tuturor. E cireșica de pe tort: toată ziua o pupăm și ne jucăm cu ea. În câteva cuvinte: copiii sunt totul pentru noi, ne umple viața cu emoții, speranțe și bucurii.

17522668_1308081515906206_584982074015651096_n

Citește și: Au reușit să ducă Moldova peste ocean! O familie din Hâncești promovează valorile tradiționale, departe de casă

În majoritatea imaginilor de pe rețelele de socializare apari cu burtică. Presupun că picii sunt feblețea ta. E adevărat?

Da, într-adevăr, copilașii sunt feblețea mea. Timpul trece și ei cresc foarte repede. Rolul de gravidă a fost o plăcere pentru mine. Mereu eram nerăbdători să ne bucurăm de minunea ce avea să vină. Fiecare vârstă are o semnificație deosebită, de aceea orice moment trebuie savurat din plin. Un copil îți dă șansa de a trăi din nou acele clipe atât de dulci și deosebite. Îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că m-a binecuvântat cu aceste minuni – îngerașii care mi-au schimbat și mi-au marcat viața.

Coși rochii, ești pasionată de fotografie, realizezi makeup-uri și coafuri și, în același timp, ai o casă mereu „lună”. Respectiv, nu pot să nu te întreb, CUM le reușești pe toate?

Despre pasiunile mele vă pot povesti ore în șir. Îmi plac lucrurile frumoase. Cred că asta explică faptul că am foarte multe hobby-uri. Am cusut întotdeauna. Îmi place mult să cos rochii și nu numai. Cos absolut tot ce este posibil, iar uneori chiar și imposibil. Cel mai mult îmi place să cos ținute mamă – fiică. Această pasiune a apărut de când eram însărcinată cu prima mea fetiță. Visam să purtăm ambele astfel de haine.

Sunt și fotografă – o meserie care îmi oferă șansa de a vedea o altă realitate prin obiectivul camerei. Să fac machiaj și coafuri este o ocupație pe care o ador. Și asta pentru că, luând pensula în mână și amestecând culorile îmi creez dispoziție și reușesc să aduc bucurie pe fețele femeilor.

18554660_1362031843844506_999191477_n

Când am timp liber, ador să croșetez și să pictez. Cât despre casa curată, da, îmi place să o mențin așa. E dificil cu trei pici, care „gospodăresc” toată ziua prin casă, însă dacă e curat eu mă simt mai liniștită. Toată lumea mă întreabă cum le reușesc pe toate, dar cred că acesta este stilul meu de viață, am un regim fără de care nu aș putea trăi.

18470945_1358618454185845_1296362773_n

Puțini și-ar da seama și care este profesia ta de bază. În ce domeniu ai făcut studii și dacă ai reușit să îți exersezi meseria?

Profesia mea de bază este croitoria, cu toate că nu am reușit să absolvesc o școală în acest domeniu. Încă de când eram acasă, la părinți și nu știam a coase, luam o fustă de-a mamei, o tăiam și o coseam cu mâna, pe mărimea mea. Pe toate le-am învățat din propria experiență. Aici, în State am făcut școală de machiaj și am mers la cursuri de fotograf, dar chiar și acum aș accepta să mai învăț ceva. Sunt o persoană deschisă, iar dacă nu știu ceva, îmi dau tot interesul și fac tot posibilul să realizez ceea ce vreau.

Alyona, zi-ne cât este de important ca o mămică să fie activă. Poate ai și un mesaj pentru mămicile din Moldova?

Eu sunt o persoană extrem de activă. Nu stau locului o clipă, pentru că am impresia că pierd timpul în zadar. Mereu am o ocupație. O mămică activă, pusă pe treabă e ceva foarte important pentru o familie, așa cum cei mici cresc, învățând de la părinți. Orice lucru poate fi făcut împreună cu copiii, prin joacă: le demonstrezi și le explici ceea ce faci, iar ei preiau în scurt timp. De exemplu, fiica mea de 9 ani știe deja să facă multe lucruri. Face tăieței de casă, prăjitură cu mere, ba chiar și ciorbă.

18600479_1362031783844512_838881562_n

Vreau să le spun mămicilor că nu trebuie să fie perfecționiste, ci să pună accent pe lucruri firești, iar prin propriul exemplu să crească copiii harnici și sârguincioși.

Ce planuri de viitor ai? Poate mai deprinzi vreun hobby interesant?

Viitorul nostru sunt copiii noștri. Tot ceea ce ne dorim este să ne bucurăm de rezultatul efortului pe care îl facem pe parcursul vieții, picii noștri să simtă acea liniște și dragoste din familie. Cu toate că am plecat de pe meleagurile natale, noi nu ezităm să respectăm obiceiurile, tradițiile de acolo, care ne sunt în suflet și o facem poate chiar mai mult decât unii moldoveni care locuiesc în Moldova. Un hobby nou? Da, iar acesta ar fi legat de flori. Acum e momentul potrivit pentru a fi sădite, iar mie îmi place mult să am curtea frumoasă, plină de culori.

Dragă Alyona, îți mulțumim pentru sinceritate și destăinuiri și îți dorim mult succes în tot ceea ce faci!

Foto: Arhivă personală