Diana Spânu este o moldoveancă stabilită de câțiva ani în Franța și care a reușit, dintr-o simplă pasiune, să își facă o mică afacere. Era însărcinată și, pentru că banii nu-i ajungeau, a decis să încerce să creeze ceva cu mâinile proprii. Acum este fericită în Franța, unde le decorează francezilor, și nu doar, evenimentele speciale. 

Diana Spânu este un exemplu pentru moldovenii care pleacă peste hotare și își doresc să se realizeze. Cum a început totul și cum i-a reușit, află din interviul de mai jos.

Cum a început totul și de ce Franța? 

„În 2012 am absolvit universitatea  cu specialitatea „design vestimentar” în vara aceluiași an m-am căsătorit. Credeam că voi găsi rapid un job conform specialității mele. Însă realitatea a fost alta. După câteva încercări și refuzuri de a fi angajată, din motiv că nu am experiență, împreună cu soțul ne-am decis să plecăm din țară în căutarea unui viitor mai bun, pentru a asigura familiei noastre un trai decent.

Ne-am dat seama că în Republica Moldova nu avem nicio perspectivă. Am luat drumul pribegiei spre Franța. De ce? încă de pe băncile școlii am îndrăgit această țară, visul meu dintotdeauna a fost să vizitez Parisul, să văd turnul Eiffel și, bineînțeles, principalul motiv rămâne salarizarea mai bună.”

Cum s-a născut ideea de face decor? 

„Ajunși în Franta, la scurt timp am rămas însărcinată. Lucra numai soțul, evident era foarte greu să ne menținem doar cu un salariu. Urma să apară și un copil, iar necesitățile creșteau. Ele m-au făcut să mă gândesc cu ce m-aș putea ocupa, stând acasă. Vroiam să îmi cresc copilul și să câștig și ceva bani. Am început cu lucruri mici – făceam bentițe pentru fetițe, fustițe și rochițe tutu, body-uri personalizate, nume personalizate din fetru pentru camera copiilor.

Mi-a fost greu de la început pâna mi-am găsit primii și viitorii clienți, ca mai apoi să mă gândesc să încerc ceva mai mult – să fac decor pentru evenimente. Dar vorba aia: „Timpul le rezolvă pe toate”. La moment realizez decoruri pentru moldoveni, români, fancezi, portughezi și toate naționalitățile stabilite aici. Francezii, în general, optează pentru simplitate, nuanțe pale și aranjamente florale naturale.”

Cine te ajută? 

„Cu toții știm că pregătirea unui decor necesită multă muncă și planificare în prealabil la care lucrez de una singură. Îmi pregătesc totul din timp. Ce ține de partea decorativă realizată la sala în ziua evenimentului respectiv, mă ajută soțul, fratele și câteva persoane care împart aceeași pasiune, pentru decor.”

Concurență? 

„Evident că nu mi-a fost ușor și bineînțeles că există concurență, ca în oricare alt domeniu. Însă cheia spre succes este să privești dincolo de concurență și să te concentrezi asupra a ceea ce se poate face pentru a fi mai bine, diferit și cu un pas înainte.”

Ce este în vogă în acest an? 

„În materie de culori în 2019 sunt în vogă: roșul, alb, portocaliu, albastru, galben, violet, roz quartz, roz, nuanța de culoare fistic, tiffany, alb-negru, verde crud și verdele smarald. Vor fi combinate culorile intense cu cele pale de exemplu: o combinație între portocaliu și verde, roz cu tiffany, violet cu fildeș sau galben cu bordo.

Tendința pentru 2019 este de-a înlocui „centerpiece”-urile clasice cu flori cu centerpiece-urile alcătuite exclusiv din plante fără flori, multiple nuanțe de verde, dar și accentele argintii și aurii.”

Un sfat? 

„Trebuie să aveți un plan, care ar suna cam așa: „Mâine voi face o încercare legată de proiectul ce îl am în minte; nu îmi setez ținte mari, nu încerc să fac totul deodată, vreau să încerc și să văd ce pot, ce ar ieși dacă aș trece la acțiune încet, relaxat, la scară mică. Nu am nimic de pierdut: cine știe ce va ieși; poate descopăr chiar că sunt bun la asta”. Frica poate fi depășită doar trecând prin ea, înfruntând-o, făcând lucrul de care ți-e teamă. Nu poți să știi de ce ești capabil până nu încerci.”

Sursa foto: arhiva personală.

Distribuie articolul: