A făcut din basmalele bunicii adevărate opere de artă – le are în toate culorile, iar colecția ei și a surorii sale, ambele interprete și promotoare ale folclorului autentic, numără deja peste 110 piese. Viorica și Elena Lupu se laudă cu tezaurul pe care l-au adunat și, drept dovadă, au realizat și o ședință foto superbă pentru a ilustra cât mai bine splendoarea colecției lor.

Colecția personală numără 117 baticuriAvem în colecție baticuri de toate felurile și mărimile, cu zeci de tipuri de ornamente și de la foarte noi la foarte vechi. Sunt basmale mai mici, care se purtau vara de exemplu, dar și mai mari, cu latura de circa 2 metri, care se purtau iarna. Le purtăm la concerte și înregistrări pe majoritatea dintre ele”, ne spune cu mare drag Viorica Lupu, tânără interpretă de folclor.
„Primele baticuri din colecție, de la care de fapt a pornit pasiunea de a le colecționa basmale, au fost de la bunica Elena, mama mamei. La ea am văzut prima dată câteva baticuri extrem de frumoase, pe care ea deja nu le mai prea purta. Am întrebat-o dacă poate să ni le dea nouă și ea ni le-a oferit cu drag. Erau 7 (șapte) la număr și de acolo a pornit toată nebunia noastră cu ele. Avem în colecție acum baticuri de la ambele bunici ale noastre, dar și de la multe rude, prieteni care deja știu că noi le colecționăm”, ne-au mai povestit Elena și Viorica.

Au și investit în colecția lor

„Unele sunt cumpărate, altele primite în dar. Cea mai plăcută surpriză legată de baticuri a fost la o nuntă în Chișinău. La sfârșit de nuntă, soacra mare (care este o mare admiratoare și iubitoare de folclor) m-a luat deoparte și mi-a zis ca are un dar pentru mine. Am rămas profund impresionată când a scos din pungă niște baticuri mari și frumoase, dar și o ie foarte rară din borangic”, își amintește Viorica.

Visul lor e să ajungă la 200!

„Fiecare batic este o operă de artă și are o povestea aparte. Doua dintre baticurile noastre au ajuns în colecția celebrei interprete românce Sofiei Vicoveanca și mă bucur enorm de mult când o văd că le poartă pe scenă sau în emisiuni TV. Nu suntem ahtiate, e doar o pasiune foarte frumoasă, credem noi, iar scopul nostru e să ajungem la 200 de basmale tradiționale. Credem că e realizabil!”, ne-au mai spus optimiste cele două surori.