20 iunie, o zi frumoasă de vară și perfect potrivită pentru un astfel de eveniment cum este „Cireșarul Copiilor”. Când am aflat despre desfășurarea acestuia nu am stat mult pe gânduri și am făcut o vizită Grădiniței nr. 225 ca să vedem programul celei de-a 4-a ediții a evenimentului devenit deja tradiție.

În incinta grădiniței nr. 225 a avut loc ce-a de-a 4-a ediție „Cireșarul Copiilor”, evenimentul a strâns în jurul său emoții pozitive, mame grijulii care au pregătit cele mai delicioase prăjituri din cireșe, copii bine dispuși și o atmosferă extraordinară! Iar toate astea au urmărit un scop nobil, reprezentând o acțiune de caritatea pentru a ajuta doi copii bolnavi de leucemie.

Directoare Grădiniței nr. 225, Ala Vasilachi, a povestit despre conceptul evenimentului devenit tradiție, despre scopul pe care îl urmăresc organizând-ul anual, dar și despre ce nou au inclus de această dată în programul „Cireșarul Copiilor”.

„Desfășurăm, în cadrul grădiniței, acest eveniment deja pentru a 4-a oară, putem afirma că acesta face parte deja din cartea de vizită a instituției noastre. Este un eveniment îndrăgit și așteptat atât de copii, cât și de părinții acestora. Organizarea acestuia este foarte importantă pentru noi, nu în ultimul rând datorită scopului pe care îl urmărește, care este unul nobil – de a veni în ajutorul celor care au nevoie de susținerea noastră”, spune Ala Vasilachi.

„Ideea de a a organiza un astfel de eveniment îmi aparține chiar mie, sunt o persoană căreia îi place să contribuie la crearea lucrurilor frumoase și creative. Bine înțeles că acest eveniment le-a surâs și părinților, iar între noi s-a împletit o frumoasă colaborare  grădiniță -familie. Atunci când părintele este implicat, muncește alături de noi, participă la luarea deciziilor, rezultatul nu are cum să nu fie frumos”, spune directoarea Grădiniței nr.225.

„Datorită faptului că avem un acord de parteneriat într-un proiect educațional internațional „Prieteni fără frontiere”, de această dată, am avut un grup de cadre didactice din Piatra Neamț. Oaspeții, la fel au fost foarte implicați în organizarea evenimentului, aceștia s-au implicat în programul artistic și au contribuit la acțiunea de caritate. Am avut un grup de educatoare de la Institutul de Știinte ale educatiei din moldova. Anul acesta am avut și o surpriză nouă pentru copii – înghețata servită cu dulceață de cireșe preparată de bucătarul nostru, după o rețetă tradițională. Iar o altă premieră a fost Imnul Cireșarilor”, a povestit Ala Vasilachi.

„Avem un program de activitate foarte divers și intens. Cu acest eveniment nu se încheie agenda acțiunilor creative în care sunt implicați copiii. La ei chiar regimul zilnic este potrivit cu tematica săptămânii, cum ar fi: săptâmâna poveștilor,  săptămâna jocurilor și a jucăriilor, săptămâna bulbucilor de săpun, săptămâna călirii, ș.a.”, spune directoarea despre programul copiilor la grădiniță.

„Banii pe care i-am colectat anul trecut au fost donați la trei familii, din pături social vulnerabile, din cadrul grădiniței. Părinții au fost cei care s-au ocupat de selectarea beneficiarilor. Anul acesta, la fel părinții au fost cei care au venit cu inițiativa de a merge la Institutul Oncologic și de a identifica acești doi copii, sunt 2 băieței de 10 ani, bolnavi de leucemie. Mămicile lor au fost și ele prezente la eveniment, cu doamna președintă a Asociației „Viață fără Leucemie”. De aceea, ce am făcut noi astăzi împreună cu copii, cu părinții, educatorii a fost făcut din suflet, din inimă, în marea speranță că Bunul Dumnezeu îi va ocroti și îi va și ajuta pe acești copii”, a spus directoarea.

Voloșciuc Ecaterina, educatoarea grupei 26, a povestit și ea despre frumosul eveniment, la participarea căruia s-a implicat, în mod special, și cadrul didactic, copii, și părinții.

„Pentru noi această sărbătoare este una care promovează frumosul, ne reamintește  tradițiile și obiceiurile”, spune Ecaterina.

„În grupă lucrăm cu copii, organizăm diverse activități și vorbim despre subiectul cireșelor, întărim cunoștințele lor despre cât sunt de folositoare acestea pentru sănătatea omului, despre beneficiile pe care le au. Dar teme pentru acasă au și părinții: la bucătăria cireșarului tradiția prevede prepararea bucatelor din cireșe, iar mamele pregătesc cele mai delicioase bucate din acest fruct cu un gust extraordinar”

„Așa cum ne străduim, în fiecare an să facem ceva deosebit, flashmobul a venit ca o idee nouă , de o organiza un flashmob al cadrelor didactice. Dar desigur că sugestiile ce țin de mișcări și melodii, au venit și din partea părinților, care au fost mereu gata să ne susțină în organizarea acestui flashmob”, spune Ecaterina despre dansul în care au fost implicate toate educatoarele de la Grădinița nr.225.