Recent pe Instagram s-a iscat ditamai scandalul! În acesta sunt implicați mai mulți influenceri din Moldova. Ei o acuză pe bloggerița Daniela Cheltuitoru de faptul că ea s-ar ascunde în spatele profilului „Ștergem Concursuri” și ar cere bani pentru a păstra publicațiile sau paginile influencerilor cu mii de urmăritori. Noi, echipa EA.md, l-am contactat pe specialistul în cibernetică Serghei Mereutsa, care și-a expus părerea referitor la acest subiect.

Citește și: Scandal pe social media, influncerii în continuare își pierd paginile de Instagram! După Ella Chistol, a urmat Dan Ioniță

Serghei a comunicat pentru portalul nostru că este foarte ușor să găsești o persoană, care să poată bloca sau șterge contul cuiva. Însă, jurnaliștii care prezintă aceste fapte, nu au niciun drept să eticheteze vreo persoană din acest conflict că s-ar face vinovată.

Nici un jurnalist nu are dreptul să pună eticheta de vinovat, până nu a fost demonstrată vinovăția lui de către instanța de judecată, există doar termenul de bănuit, iar dacă îi s-au adus acuzații, el devine învinuit, ulterior dacă îi se demonstrează vinovăția, el este vinovat”, a spus expertul.

Influncerii Dan Ioniță, Daniela Cheltuitor și Ella Chistol, au depus plângeri la organele de drept. Însă instituția de urmărire penală, a stabilit „lipsa elementelor unei infracțiuni din domeniul cibernetic sau contra patrimoniului”. Este răspunsul oficial al PCCOCS, oferit pentru UNIMEDIA.

Raportarea unei ilegalități nu poate fi calificată drept o infracțiune, iar solicitarea banilor pentru „înțelegere amiabilă”, nu se încadrează în prevederile articolului privind „șantajul” din Codul Penal:

Articolul 189. Şantajul

(1) Şantajul, adică cererea de a se transmite bunurile proprietarului, posesorului sau deţinătorului ori dreptul asupra acestora sau de a săvârși alte acţiuni cu caracter patrimonial, amenințând cu violenţă persoana, rudele sau apropiaţii acesteia, cu răspândirea unor ştiri defăimătoare despre ele, cu deteriorarea sau cu distrugerea bunurilor proprietarului, posesorului, deţinătorului ori cu răpirea proprietarului, posesorului, deţinătorului, a rudelor sau a apropiaţilor acestora”, mai scrie unimedia.info.

Serghei Mereutsa a venit și cu o recomandare pentru cititorii noștri: „Recomand cu insistență să setați parole sigure, fără date precum prenumele sau ziua de naștere. Puneți cuvinte random și cifre, diacritice și cheițe din tastatura, pentru că, de altfel, este foarte ușor să spargi un cont”. El a mai menționat că Telegramul este una din platformele cele mai sigure.