Nusrat Jahan Rafi, o elevă în vârstă de 19 ani la o „madrassa” (şcoală islamică) din Bangladesh, a fost arsă de vie după ce a contactat poliţia pentru a-i informa că a fost hărţuită sexual de directorul şcolii, scrie BBC citat de kanald.ro 

Nsurat, originară din Feni, un oraş situat la 160 de km distanţă de capitala Dhaka, a fost hărţuită sexual de către directorul şcolii islamice unde învăţa, pe 27 martie. El a chemat-o în biroul său şi a atins-o „în moduri nepotrivite” iar tânăra a reuşit să scape înainte ca situaţia să escaladeze.

Cu ajutorul familiei, în aceeaşi zi ea a depus o plângere la poliţie. Poliţistul a filmat-o în timp ce povestea ce s-a întâmplat şi i-a transmis că „nu este mare lucru” şi să nu încerce să îşi mai acopere faţa. Videoclipul a fost ulterior publicat în presa locală.

Nusrat Jahan Rafi era o tânără dintr-un oraş mic şi provenea dintr-o familie conservatoare, mergând la o şcoală religioasă. Pentru o fată în poziţia ei, informarea autorităţilor cu privire la hărţuire sexuală poate aduce consecinţe negative: victimele sunt judecate adesea aspru de comunităţile lor sau sunt chiar hărţuite online sau în persoană iar în unele cazuri atacate.

Pe 27 martie, după ce ea a fost la poliţie, directorul a fost arestat. Ulterior, mai multe persoane au protestat pe străzi cerând eliberarea lui. Protestul ar fi fost organizat de doi elevi ai şcolii şi ar fi participat chiar şi unii politicieni locali. Multă lume a dat vina pe Nusrat iar familia sa a început să se îngrijoreze privind siguranţa ei.

Pe 6 aprilie însă ea a mers la şcoală pentru a-şi da examenele. Fratelui ei nu i s-a permis accesul în şcoală pentru a o proteja.

Conform unei declaraţii a lui Nusrat, o colegă a chemat-o pe acoperişul şcolii sub pretextul că unul dintre prietenii ei este bătut. Acolo, Nsurat a fost întâmpinată de patru sau cinci persoane care aveau feţele acoperite cu burqa şi care au încercat să o convingă să renunţe la acuzaţiile aduse directorului. După ce Nusrat a refuzat, i-au dat foc.

Şeful Poliţiei Banaj Kumar Majumder a declarat că criminalii au încercat să facă totul să arate ca o sinucidere. Planul lor a eşuat însă pentru că Nusrat a fost salvată după ce ai au părăsit locul crimei. Ea a apucat să ofere o declaraţie înainte să moară.

Când a fost transportată la spitalul local, medicii au descoperit că avea arsuri grave pe 80% din suprafaţa corpului aşa că au trimis-o la spitalul din Dhaka. În ambulanţă, ea a înregistrat un mesaj pe telefonul fratelui.

„Profesorul m-a atins, mă voi lupta cu această infracţiune până la ultima suflare”, a afirmat ea. De asemenea, Nusrat a afirmat că printre atacatori se numără mai mulţi elevi ai şcolii.

Poliţia a arestat 15 persoane, şapte dintre ele fiind implicate direct în crimă. Printre cei arestaţi se numără şi cei doi elevi care au organizat protestul pentru susţinerea directorului. Directorul rămâne în continuare în închisoare. Poliţistul care a filmat-o pe Nusrat a fost înlăturat din funcţie şi transferat în alt departament

Premierul Sheikh Hasina s-a întâlnit cu familia lui Nusrat în Dhaka şi a promis că toate persoanele implicate în crimă vor fi trase la răspundere: „Niciunul dintre vinovaţi nu va scăpa”, a afirmat el.

Moartea lui Nusrat a dus la mai multe proteste iar mii de persoane şi-au exprimat furia pe reţelele sociale atât privind cazul ei cât şi tratamentul pe care îl primesc victimele hărţuirii sexuale în Bangladesh.

Conform grupării pentru drepturile femeilor Bangladesh Mahila Parishad, au existat 940 de cazuri de viol în Bangladesh în 2018 însă cercetătorii susţin că numărul real este mult mai mare.

Distribuie articolul: