De ceva timp, zilele Alionei Grăjdaru nu mai sunt ca altă dată… Aliona, este educatoare la o grădiniță din capitală, iar în zilele de altă dată, după ce-și îndeplinea misiunea față de micii ei învățăcei, cu sufletul împlinit, se întorcea acasă, la ai ei 6 copii. De când cu carantina și pandemia, lucrurile s-au mai schimbat. Aliona nu pășește pragul grădiniței decât foarte rar, când e vreo urgență. Cât despre discipolii săi, Aliona simte responsabilitatea să le vorbească, să le transmită cunoștințe, și un sfat la locul lui, chiar dacă trebuie să o facă pe cale virtuală.  

Recent educatoarea Aliona Grăjdaru și-a permis să calce bine cunoscutul prag al grădiniței. Pragul cel de altă dată, pășit de piciorușele neliniștite ale copiilor, de data aceasta a condus-o spre încăperile pustii ale clădirii. Totuși, Aliona știa prea bine pentru ce a venit. De ceva vreme, educatoarea lucra la o poezie, o poezie despre nostalgia ei… prin ochii copiilor.

Bineînțeles că această poezie, a emoționat nu doar copii, dar și părinții, care la drept vorbind ne-au și transmis acest video în căsuța poștală a redacției. Noi cei de la EA.md, am fost curioși să aflăm mai multe despre Aliona, așa că am contactat-o, iar ea s-a arătat deschisă ca să ne răspundă la câteva întrebări și să ne ofere un comentariu pentru cele filmate, dar și despre cum îi reușește să facă față situației cauzate de pandemie.

Printre altele, Aliona ne-a spus cum i-a venit ideea de a face un astfel de filmuleț spunând că amintirile sunt cele mai bune motivări.

„Am vizitat grupa în perioada carantinei, panouri frumos amenajate, jucăriile aranjate, lucrări de ale copiilor, dar totul mi-a părut pustiu fără zâmbetul și vocile copiilor, fără salutul lor, fără mișcare și activitate cu copiii grupa/grădinița nu are valoare. M-au copleșit amintirile activităților, a jocurilor, a plimbărilor a discuțiilor cu copiii, povestește femeia.

Cât despre reacția copiilor la acest filmuleț, faptul că mulți dintre ei îl puneau pe „reapeat”, spun că eforturile Alionei au dat roade bune.

„Copiii au fost plăcut surprinși. Din spusele părinților unii copii au vizionat repetând continuu filmulețul, admirau fiecare lucrurile bine cunoscute de ei în grupă. Copiii care și-au văzut lucrurile personale în dulapurile deschise se bucurau și săreau în sus de bucurie. Cu entuziasm copiii se cer la grădiniță. Un băiețel a spus cu regret că nimeni nu a intrat pe ușă când educatorul îi așteaptă”, zice educatoarea.

Aliona e educatoare, iar acest lucru înseamnă că știe bine cum este construită starea psihologică a micuților, iată de ce am întrebat-o cu ce ar trebui să le ocupe părinții timpul copiilor ca să le mențină o stare spirituală bună pe timp de pandemie.

„Starea emoțională a copiilor nu trebuie să fie afectată de această pandemie. Părinții au găsit soluții bune de a se izola împreună în familiile lărgite, la bunici la țară. Acolo pot avea experiențe deosebite: cu bunicii prin vii și grădini, la semănat… etc. Fiind la început de primăvară aceste clipe dau copiilor posibilități minunate de a explora mediul înconjurător: insectele cu lumea lor, păsările călătoare care au revenit pe la cuiburi, florile și iarba etc. Îndreptăm atenția copiilor spre lucruri frumoase, pentru a diminua răul din jurul lor prin diferite activități și jocuri pentru care nu aveam timp altădată… Timpul petrecut cu familia în această perioadă va îmbogăți relațiile interpersonale cu impact pozitiv atât pentru copii cât pentru părinți, bunici, frați/surori între ei. În tot răul căutăm ce este bun…”, a recomandat aceasta.

Pe lângă faptul că e educatoare, mai e și mama a 6 copii, cum îi reușește să se descurce în familie pe timp de carantina, vezi mai jos.

„Pe timp de carantină sunt și eu „mamă pe deplin”, pentru copiii mei. Pregătim mâncare împreună, servim masa fără grabă, nu ca altă dată, avem activități prin curtea și grădina casei, avem grijă de bunici și de oameni mai triști decât noi etc. Folosim tot timpul pentru relații frumoase în familie, și, atât pentru fetițele mele mici, cât și pentru copii de la grădiniță scriu poezii pe care le transmit, le învățăm și facem schimb de videouri cu părinții. Asta pentru a ne înviora, cultiva și combina utilul cu plăcutul”, a povestit Aliona.

Sursa foto & video: Facebook