Luna mai este ocolită de multe cupluri atunci când vine vorba de căsătorie. Superstiția spune că nunțile făcute în luna mai aduc ghinion, scrie presa română.

Află de ce și ce spun preoții, psihologii și organizatorii despre căsătoriile din mai.

De ce nu e bine să faci nuntă în luna mai – superstiții și credințe populare transmise din bătrâni

Tradiția populară românească abundă în superstiții legate de căsătorie, iar una dintre cele mai cunoscute este legată de luna mai. Din moși-strămoși circulă vorba că nu este bine să îți unești destinul cu cel al alesului inimii în această lună. Deși astăzi, în multe cazuri, mirii aleg data nunții în funcție de vreme, disponibilitatea localului sau calendarul vacanțelor, în satele românești regula era clară: nunta în mai aduce ghinion.

Cea mai frecventă explicație vine dintr-o zicătoare veche: „Cine se cunună în mai, curând va da de bai”. Această vorbă din popor rezumă ideea că mariajul început în a cincea lună a anului va fi sortit eșecului. Gurile bătrânilor spun că astfel de căsnicii nu durează, că se destramă repede, la fel de ușor cum se scutură florile în această perioadă.

De altfel, multe alte expresii populare fac legătura între frumusețea efemeră a lunii mai și instabilitatea unui mariaj început acum. Printre ele, se regăsește și „precum se scutură florile în mai, așa se scutură și iubirea în căsătoria grăbită”, o metaforă care sugerează că flacăra pasiunii se va stinge repede.

Distribuie articolul: