Numărul persoanelor intoxicate la restaurantul “La Plăcinte” din Chișinău a crescut. Până în prezent, 19 persoane cu vârste cuprinse între 8 și 48 de ani au solicitat asistență medicală. Opt dintre acestea sunt spitalizate în instituții medicale din Chișinău, iar restul primesc îngrijiri medicale la domiciliu.

Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), la momentul internării, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră între 38 și 40 de grade Celsius, frisoane, dureri abdominale, greață, vărsături și scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost evaluat ca fiind grav-mediu.

Ce arată probele de laborator:

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

Reprezentanții restaurantului “La placinte”, unde au mâncat cei intoxicați au refuzat să ofere vreo reacție sau să comenteze situația.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar de respectat cinci reguli de bază:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

 

Distribuie articolul: