Revenirea copiilor în comunități, după mai mult de jumătate de an de izolare, este un fenomen care aduce cu el o mulțime de întrebări pentru părinți. Cei mici au nevoie de o pregătire în avans înainte de a reveni la școală sau la grădiniță? Pot părinții interveni cu anumite vitamine sau preparate medicamentoase pentru a fortifica imunitatea copilului? Este revenirea bruscă în comunitatea periculoasă pentru sănătatea celor mici? Sunt doar câteva dintre întrebările la care am încercat să găsim răspuns de la medicul anestezist-reanimatolog pediatru, Vera Rusanovscaia, notează Agora.

Potrivit specialistei, copiii nu au nevoie de o pregătire suplimentară înainte de a reveni la școală sau la grădiniță, întrucât toate vitaminele de care are nevoie organismul în creștere pot fi găsite cu ușurință în fructe și legume.

„În țara noastră avem o multitudine de surse naturale de vitamine, în special în această perioadă. Dacă un copil este sănătos, are poftă de mâncare bună, consumă zilnic fructe și legume, în perioada vara-toamnă, nu este necesar să administrăm vitamine sintetice, adică din farmacii. Excepție o fac copiii cu probleme de sănătate, cu poftă de mâncare scăzută, copii care recent au suferit probleme de sănătate ( exemplu: pneumonii trenante, gastrite, colite, infecții enterovirale)  parinții le pot oferi suplimente de vitamina C + Zinc”, a declarat pediatra.

Totodată, Vera Rusanovscaia subliniază că după o perioadă atât de îndelungată de izolare la domiciliu, revenirea în comunități va avea o serie de consecințe asupra sănătății copiilor:

„Numărul copiilor cu viroze ar putea crește. O bună perioadă copii nu au interacționat cu alți micuți, nu au făcut schimb de microfloră, iată de ce acum părinții ar trebui să fie mai precauți”.

Mai mulți părinți au sesizat că în cele aproape șapte luni de izolare la domiciliu copiii mici nu au răcit aproape niciodată, pe când dacă ar fi frecventat grădinița sau școala crizele de răceală ar fi fost mult mai dese. Specialiștii au o explicație pentru acest fenomen.

„Cât timp copii au interacționat doar cu membrii familiei (mama, tata, bunei) s-a făcut un schimb de microfloră, care este oarecum stabilă. Din acest motiv, copii nu s-au îmbolnăvit atât de des. Acum, când urmează să revină în comunitate, vor contacta multe alte bacterii și/sau viruși noi de la colegii lor, ceea ce ar putea duce la îmbolnăviri mai frecvente – rinite, sinusite, bronșite și altele”, explică Vera Rusanovscaia.

În contextul pericolului de infectare cu coronavirusul de tip nou, pediatra le sugerează părinților să-i învețe pe copii să respecte  regulile de igienă: să-și spele mâinile regulat, să suporte masca pe parcursul zilei când se află în colectivitate, să respecte distanța. Totuși, Rusanovscaia subliniază că nu orice sindrom febril este infecția prin coronavirus.

AGORA precizează că în urma deciziei Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică, școlile și grădinițele din țară și-au reluat activitatea din 1 septembrie. Fiecare instituție va avea modelul său de activitate, iar procesul educațional presupune și o serie de măsuri de protecţie, aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.

Sursă: Agora.md

Distribuie articolul: