Păpuşile Huggy Wuggy sunt inspirate dintr-un joc de groază şi tocmai aspectul lor fioros îi atrage pe copii. Au ajuns de ceva timp şi la noi în ţară, şi unii părinţi nu mai ştiu cum să le evite, întrucât se pare că nu au o influenţă bună asupra copiilor. Alții însă le procură fără nicio grijă.

Cine este Huggy Wuggy?

Huggy Wuggy este personajul negativ al unui joc video foarte popular, numit Poppy’s Playtime. În joc, Huggy este o jucărie care a prins viață, are trăsăturile unui urs, membre lungi și dinți ascuțiți. Deși jocul nu a fost creat pentru copii, ci mai degrabă era gândit ca un puzzle game horror pentru adulți, el a devenit foarte popular pentru cei mici, iar secvențe din joc au devenit virale pe YouTube, dar mai ales pe Tik Tok.

Odată ce a devenit foarte accesibil în online, Huggy a ajuns și în lumea fizică, în calitate de jucărie de pluș, în foarte multe variante. Aproape toate sunt considerate hidoase de către părinți, care reclamă și faptul că videourile cu Huggy îi traumatizează pe cei mici.

Psihologi spun că acestea au efecte pe termen scurt pentru copii, ce duc de la apariția coșmarurilor, la lipsa poftei de mâncare, anxietate și chiar dependențe. Am încercat să aflăm părerile mămicilor la acest subiect. Unele sunt categoric împotrivă și afirmă că această jucărie are un impact negativ asupra copiilor.

Cristina Stolear: Sunt contra, nu aș cumpăra niciodată așa jucărie copiilor mei, chiar am vorbit cu ei pe această temă. Le-am explicat că nu le oferă nici un exemplu bun pentru ei și piesa care o cântă nu le transmite nici un mesaj frumos.

Diana Delia: Personal sunt contra tuturor jucăriilor care au un impact negativ asupra psihicului copilului. Cred că a-ți citit și dvs. ce semnificație are jucăria și despre ce cântă ea. Trăim într-o lume nebună și stricată, unde nu se pune accent pe educația și dezvoltarea normală a copiilor. Sunt de părerea că ar trebui revizuite toate desenele animate și jucăriile apărute în ultimii ani și desigur amendați pe măsură producătorii.

Valentina Vetreniuc: Categoric contra, dacă de la eroi, ca de exemplu Spidermen, Căpitanul America, Omul de fier, Halc au ce învăța: să devină eroi, aici nu văd nimic bun decât un criminal în devenire. E strict părerea mea și cred că jucăria a fost creată tot de un psihopat și uite că trăim secolul unde tot prinde contur și cu cât e mai deocheat cu atât este mai bun, a ajuns să fie popular printre copii tot cu permisiunea adulților. Nu am cumpărat și nici nu am să permit copiilor mei să dezvolte gânduri pozitive asupra acestei chestii. Este oribilă și, poate sunt eu de modă veche, dar ultimele generații de desene animate, eroi și chiar jucării lasă de dorit, ar fi cazul să ne implicăm, fiecare individual, în ce e mai frumos și mai bun pentru copii și dezvoltarea lor armonioasă.

Natalia Arnaut: Are un impact negativ, copilul poate avea traumă psihologică, coșmaruri, cine le-a născocit?

Silvica Beșleagă Foca: Am pățit ghinionul cu această jucărie în piața centrală, băiatul mai mic: că el vrea jucărie cu oachi -oachi, plângea în hohote. Greu mi-a reușit să-i explic că nu merită să ai o astfel de jucărie. Contra, contra și iar contra. Și totuși copilul de unde știa de ea? De ce le dați voie să se uite la asemenea desene?

Roșca Carolina: Dar care-i rostul jucării acesteia? Ce are ea atractiv și drăguț (să nu mai zic frumos)?! Ce are de luat copilul bun din ea? Chiar nu înțeleg părinții care acceptă o astfel de jucărie pentru propriul copil. Și apoi la terenuri de joacă ne miram când copiii manifestă un comportament negativ.

Daria Ciugureanu: Eu dacă aș putea opri și desenele animate cu acest monstru și nu numai, sunt foarte multe desene animate care nu au nici un sens, plus că multe sunt cu scene violente și chiar groaznice.

Leonid Oca: E cam scump pentru un hoaghi-oaghi. Eu special o numesc titi-miti, iar copii mă îndreaptă: nu bunelu’, huggy-waggy; timpurile sovietice erau și mai urâte.

Mihaela Ungureanu: Copii mei o vor desigur, o văd peste tot, la mulți copii. Le-am explicat, orice, numai nu jucăria dată, nu cereți, mama nu vă ia. Au înțeles, dar încearcau cumva pe tata să-l roage. Dar au o perioadă că parcă au uitat. E bine din start să le spui copiilor: uitați de Huggy Wuggy și Kissy Missy. Dar cum alți părinți presupun că se consideră mult mai buni dacă le ,,intră în coarne” după cum se spune, dacă le ia ce doresc, chiar de acest personaj e despre ură, ucidere, agresivitate etc.

Irina Chirița: Eu la fel sunt împotriva de procurat așa jucării copiilor, nu aș accepta niciodată să se joace copilul meu cu așa ceva, sunt oribile, mai mult sunt niște sperietori, dar nu jucării.

Lana Miron: Caz concret. Pentru că este la modă această jucărie, mai mulți copii din ogradă o au. Toate bune și frumoase până într-o zi, o fetiță, care până atunci își lua bebelușul peste tot și era super grijulie, avea un comportament ciudat și foarte agresiv în raport cu acest huggy-waggy. Îl lovea de pământ de topogane, și mereu repeta mai trebuie să moară de xxx ori. Am rămas fără cuvinte. Astăzi este doar un huggy waggy, dar mâine poate fi un copil cu ochelari, sau în scaun cu rotile. Concluzii fiecare își face pentru el. Eu personal sunt împotrivă.

Maria Lungu: Doamne, e tare hidoasă! Mă bucur că copiii mei sunt mici și nu au tare mari preferințe la acest capitol. Dar chiar să fi fost mai mari, nu o cumpăram categoric. Copiii trebuie să înțeleagă din cuvânt ce se poate și ce nu. Și la urma urmei, noi părinții decidem ce le permitem copiilor și ce nu.

Mioara Balasescu: Am văzut la vreo 3 copii această jucărie și sincer m am uitat la părinți sa văd cum sunt: la toate 3 cazurile am văzut părinți nepăsători, care ori butonau telelfonul, ori mergeau înainte și copii din urma lor. Nu aș cumpară niciodată așa ceva și oricum fetița mea le detesta, or, ține un pic și de educație.

Diana Hariuc: Copiii mei nu au interes față de ea. Dacă și-ar dori, aș vorbi cu ei și aș explica astfel încât să nu o mai vrea. Noi cu copiii ne jucăm zilnic, ne cuprindem – cred că asta e un motiv de ce nu caută mângâiere și îmbrățișare de la jucării.

Olga Tabără-Morcodeanu: Una e jucăria și altceva e desenul animat: sunt copiii care au jucăria, dar habar nu au de desen și sunt cu comportament normal, nu văd comportament agresiv sau alte schimbări.

Secu Irina: Eu văd un lucru pozitiv la păpușa asta. De pus în grădină ca sperietoare pentru ciori, atât dar nu pentru a se juca copii cu ea.

Totuși, există și mămici care au procurat Huggy Wuggy copiilor. Ele afirmă că este doar o jucărie și nu văd nimic negativ în ea.

Natalia Sirbu: Am cumpărat băiatului, dorme cu ea. Despre clipuri: la început e groaznic, pe final toți sunt împăcați.

Ana Popova Crasulea: Băiatul meu habar nu are că există așa desen animat, o fetiță de la grădiniță a adus jucăria, iar după cum lui îi plac monstruleții, m-a rugat mult timp să i-o cumpăr! Și într-o zi am decis că o iau, el crede că această jucărie are așa dinți ca să îl protejeze noaptea de vise rele. Fiecare copil reacționează individual și vede ceea ce vrea sa vadă!

Tutunaru Victoria: Nu văd nimic grav în această jucărie. Ai mei nici la desene nu se uită, nici nu o vor, dacă ar vrea să o cumpărăm, i-aș spune că de 300 lei poți să îți cumperi altceva mai util, ei înțeleg.

Larisa Enciu: Fiind la mare, umblă unul cu ,,centrul comercial” pe roți (așa l-am poreclit) pe mal și avea în vânzare fel de fel de nebunii, având și aceste păpuși de elită. Băieții mei o țineau întruna: mama hai cumpară, hai ia-l, te rog mult, zic: ok, l-am luat pe ăsta albastru, dar nu se joacă copii cu el, îl folosesc eu când mă cert cu soțul, îi pun jucăria frumos în locul meu pe pat lângă el, învelit așa ca pe unul viu, iar eu merg în altă odaie să dorm.

S-ar putea să vă întrebați: de ce este Huggy Wuggy atât de popular? Și ce trebuie să cunoașteți despre el? Am discutat cu Dr. Ecaterina Moga, Psihologă & Coach, care a împărtășit poziția sa în calitate de specialist atât în psihologie, cât și în educație, dar nu în ultimul rând în rolul de părinte a trei copii, semenii cărora sunt pasionați și înfricoșați de acești monstruleți.

„Unii specialiști folosesc diverse abordări explicând că această jucărie este o modalitate de a confrunta frică, iar aceste argumente sunt ușor acceptate de mulți părinți, spre regret. Întrebarea mea este: cum confrunți frica atunci când abilitățile unei gândiri critice nu sunt dezvoltate la această vârstă? Absurd!  Nu putem ignora particularitățile de vârstă, procesele psihice și fiziologicele prin care trecem pas cu pas în procesul dezvoltării. Când recitesc această descriere a specificului și conținutului jocului respectiv, mă gândesc la greutatea informațiilor care atacă creierul unui preșcolar, sau școlar de vârstă mică. E vorba de o informație pe care o vizualizează și o dezvoltă prin imaginația sa, o interiorizează și o depozitează în subconștientul său”, menționează psihologa.

Citește și: Huggy Wuggy – monstru albastru sau o simplă jucărie? Psihologa: „Îi produce copilului stare de frică”

Deja în mai multe ţări, păpuşile Huggy Wuggy au reprezentat punctul declanşator al unor campanii de informare dedicate părinţilor, în care să li se atragă atenţia în legătură cu conţinutul online care poate fi dăunător pentru copiii lor.

Distribuie articolul: