Pentru a-ți păstra îmbrăcămintea în condiţii optime mai mult timp, este bine să acorzi atenție etichetei. Nu te grăbi să o tai după ce ai cumpărat-o – aceasta conține nu doar informații despre producător, mărime și conținutul stofei, dar și recomandări de întreținere foarte prețioase. Altfel spus, neglijarea etichetei te poate costa mult sau chiar până la pierderea definitivă a hainei.

Simbolurile de pe etichetă se referă la:

● setările optime pentru maşina de spălat;

● programul indicat;

● temperatura indicată a apei;

● stoarcerea;

● folosirea înălbitorilor;

● uscarea și metodele de călcat.

Interpretarea simbolurilor de pe etichetele hainelor

Mașinile de spălat moderne ne oferă posibilitatea folosirii programelor speciale pentru curățarea materialele fine, însă de multe ori se întâmplă să avem unul sau două articole vestimentare din același material și nu se justifică folosirea unui ciclu de spălare pentru un volum atât de mic de haine.

Trucuri care te vor ajuta să îngrijeşti hainele preferate, astfel încât să reziste mai mult timp:

● pentru hainele închise la culoare se folosește un program de spălare de intensitate scăzută, pentru a nu se decolora rapid;

● pentru a preveni scurgerea culorilor din timpul spălării și colorarea altor haine, nu spăla niciodată hainele noi colorate (mai ales cele în nuanțe intense) laolaltă cu cele de altă culoare. Aplică acest sfat mai ales la primele spălări, pentru a testa materialul.

● hainele albe se mențin impecabile dacă se spală întotdeauna separat de cele colorate;

● tratează cu soluții speciale petele dificile înainte de spălare, pentru a avea o acțiune mai bună asupra lor și a se putea îndepărta mai eficient;

● prosoapele se spală separat de restul hainelor – materialele prosoapelor sunt adesea aspre şi groase şi pot deteriora țesăturile mai fine, prin frecarea din timpul spălării. De asemenea, această sortare previne acumularea scamelor pe haine.

● echipamentul sport se murdăreşte cel mai repede și se spală frecvent, de aceea se recomandă folosirea unui program scurt de spălare, care împiedică deteriorarea hainelor.

Acum că le știi pe toate, ia o etichetă și testează-ți cunoștințele!

SURSA