Într-o singură noapte din an bibliotecile din țară prind viață, își deschid ușile pentru vizitatori și îi așteaptă cu zeci de activități educative și distractive pentru toate vârstele. În seara de 30 septembrie mii de entuziaști au luat cu asalt bibliotecile, pentru a participa la „Nocturna Bibliotecilor 2016”.

Evenimentul tradițional anual este organizat de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, în colaborare cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, cu susținerea Ministerul Culturii al Republicii Moldova și a Programului „Novateca”. Ediția din acest an a „Nocturnei” este parte a campaniei naționale de informare „Ne vedem la bibliotecă!”.

Mariana Harjevschi, Președinte, Asociației Bibliotecarilor din RM: „Ediția din acest an a „Nocturnei Bibliotecilor” este organizată pentru a treia oară sincron în România și Republica Moldova. Bibliotecile din ambele țări îşi deschid porţile în afara orelor programului de lucru şi își primesc oaspeţii cu experimente culturale în premieră, încercând să îşi surprindă vizitatorii cu oferte inedite. Ca manifestare de promovare națională a culturii în toate formele ei, „Nocturna Bibliotecilor” vine să afirme rolul tot mai activ pe care instituţia bibliotecii trebuie să-l reclame în societatea actuală.”

Deschiderea oficială a „Nocturnei Bibliotecilor 2016” a avut loc la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, instituție gazdă a ediției din 2016. La eveniment au participat personalități din domeniul culturii, bibliotecari și oficiali, printre invitații de onoare numărându-se Dragoș Neagu, preedinte ANBPR, reprezentanți ai Programului național Novateca, precum și formația „Akord”, ambasadorii campaniei „Ne vedem la bibliotecă!”

 „Grație programului „Novateca”, astăzi bibliotecile au devenit importante puncte de informare, de socializare, de coagulare a spiritului comunitar, și pot oferi utilizatorilor din toate categoriile de vârstă o suită întreagă de activități și servicii utile. Pornind de la împrumutul de carte tradițional, biblioteca satisface astăzi necesități mult mai diverse ale utilizatorilor: acces gratuit la internet și servicii electronice, instruiri în IT și limbi străine, ateliere tematice în domeniul sănătății și agriculturii, activități educative pentru copii și adolescenți, cluburi de interese și inițiative comunitare”, Evan Tracz, directorul Programului național „Novateca”.

Printre cele mai așteptate activități desfășurate la Biblioteca Națională a fost inaugurarea Clubului Literar „Homo Esteticus”, condus de academicianul Mihai Cimpoi, urmată de „Movie Night” – proiecție de filme tematice, master-class de canto pentru adolescenți cu reprezentanții formației Akord”, conferința publică „Lectura în viața mea”, conferențiar dr. Maria Șleahtițchi, ședința Salonului Muzical „Laureații Festivalului Internațional de la Iurmala, Letonia, din Republica Moldova”, moderator compozitorul C. Rusnac etc.

Între timp, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, în parteneriat cu Centrul Cultural German „Akzente”, a organizat concursul „Poetry Slam”, aflat la cea de-a doua ediție, oferind doritorilorocazia de a prezenta poezia proprie, scrisă în română, în fața publicului, iar juriul – poeți și critici literari afirmați – a punctat interpretările creatorilor. În aceeași seară Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a organizatun Karaoke Party la Bibliotecă, un master class de creare a filmulețelor pe tabletă și alte activități inedite destinate beneficiarilor săi –copiilor, adolescenților, părinților, bunicilor, cadrelor didactice și tuturor doritorilor.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul campaniei naționale „Ne vedem la bibliotecă!”, care își propune să informeze publicul depsre faptul că bibliotecile din Republica Moldova devin adevărate centre comunitare, unde fiecare, indiferent de vârstă și ocupație, poate beneficia de servicii diverse, care îi sunt necesare. Campania se desfășoară în perioada septembrie-noiembrie 2016, în cele peste 800 de biblioteci publice din rețeaua „Novateca”.

 

Distribuie articolul: