Ziua Internațională a Muzeelor este marcată în fiecare an pe 18 mai. În acest an nu mai avem parte de Noaptea Muzeelor sau de acces gratuit în aceste instituții, dar putem, în regim online, să ne delectăm cu poze și călătorii virtuale pentru a le descoperi. Iată o listă cu șase muzee din țară pe care le veți putea vizita îndată ce se termină carantina:

Casa-muzeu „Alexandru Donici”

Casa-muzeu „Alexandru Donici” se află în comuna Donici, raionul Orhei. În anul 1806 în această casă s-a născut poetul și fabulistul basarabean Alecu Donici, iar în 1977 a fost declarată casă-muzeu. Situată în mijlocul unui parc, în preajma acesteia se află și o biserică ctitorită de familia Donici. Casa-muzeu este altcătuită din patru camere: casa mare, cabinetul fabulistului și două săli de expoziție care prezintă viața și activitatea lui Alexandru Donici. De asemenea, muzeul conține o colecție bogată de articole de uz casnic, obiecte etnografice, iar printre numeroasele ediții tipărite se păstrează o colecție de documente și fotografii care relatează viața poetului. Casa-muzeu „Alexandru Donici” reprezintă atmosfera timpurie a literaturii românești.

Sursă foto: gov.md

Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie „Anatol Candu”

Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie „Anatol Candu” din satul Văsieni, raionul Ialoveni are o istorie de câteva decenii. Crearea acestui edificiu cultural a început în anul 1979, iar lansarea şi deschiderea oficială a fost în 1982. În incinta muzeului sunt acumulate obiecte ce prezintă un interes pentru istoria neamului. Colecţia prezintă obiecte de uz casnic, instrumente, echipamente de lucru, haine care prezintă modul în care îşi duceau traiul ţăranii din zona centrală a Moldovei. Muzeul deţine şi obiecte care relatează evenimentele celui de-al doilea război mondial: fragmente de arme şi muniţie. A fost creat şi un panou care conţine fotografiile tuturor veteranilor de război din satul Văsieni – expoziţia de fotografie şi acte consacrată victimelor regimului comunist, al deportărilor, foametei „Coloana nemuririi”.

Sursa: muzeulvasieni.md

Muzeul „Casa Părintească”

Pensiunea „Casa Părintească”, situată în satul Palanca, raionul Călărași este un muzeu al vieții rurale. Proprietara pensiunii, Tatiana Popa, a transformat casa familiei sale într-un muzeu al meșteșugurilor. Aici au fost colectate articole tradiționale țărănești, unelte, fotografii și o varietate de materiale textile. Patrimoniul reprezintă o casă-muzeu cu patru camere, echipament, curte de agrement. Centrul artizanat „Casa Părintească” este fondat cu scopul de a renaște tradițiile, obiceiurile, ritualurile și sărbătorile vechi.

Casa-muzeu „Grigore Vieru”

Casa părintească a poetului Grigore Vieru, din satul Pererîta, Briceni a fost transformată într-un muzeu dedicat memoriei acestuia. Aici sunt expuse lucruri care au aparținut familiei poetului, creațiile, volume de poezii, manuscrise, fotografii și volume de critică literară. Vizitând casa-muzeu „Grigore Vieru”, vă teleportați în copilăria poetului.

Sursă foto: radacina.md

Muzeul „Casa Bunicii”

Muzeul „Casa Bunicii” din satul Bisericani, comuna Cuhnești, raionul Glodeni este situat într-o casă tradițională cu o tindă și trei odăi, una dintre care este Casa Mare. Muzeul își propune valorificarea tradițiilor, obiceiurilor și îndeletnicirilor cum ar fi torsul și țesutul lânii, confecționarea diverselor obiecte pe care noi astăzi le numim de artizanat. Pentru a combina tradițiile muzeului de prezentare a obiectelor cu tradițiile turismului rural, muzeul oferă oaspeților plimbări cu trăsura și bucate tradiționale.

Sursa: turism.gov.md

„Muzeul Pâinii” de la sudul Moldovei

La Văleni, la sudul Moldovei, pe malul Lacului Beleu, puteți găsi Muzeul Pâinii. Nu veți avea parte de exponate de sute de ani, ci de tradiția locului, păstrată cu sfințenie din generație în generație. „Bunica Bate toba” vă așteaptă acolo să împletiți și apoi să jucați „pupaza de soacra mare”. La „Muzeul pâinii, tradiții și obiceiuri” veți putea exersa coacerea pâinii în toate etapele ei, veți servi ceai de melisă cu miere de albine, vă așteaptă o plimbare cu căruța, o să beți apă de izvor și veți admira apusul de soare la Clusterul Agroturistic „Lunca Prutului de Jos”.

Ziua Internațională a Muzeelor este un eveniment care are drept scop sporirea interesului față de colecțiile muzeelor și conștientizarea rolului acestor instituții de cultură în dezvoltarea societății.

Autoare: Mădălina Sorocovschi, stagiară