Anetta Dabija este tânăra pasionată de fotografie și centrul istoric. Ea este un fotograf mai puțin obișnuit pentru că nu imortalizează chipuri, ci clădiri istorice, mai cu seamă ușile acestora. Despre marea ei pasiune și mesajul pe care vrea să-l tranimtă prin aceasta ne povestește într-un interviu exclusivsit pentru Ea.md.

Anetta povestește că însăși arhitectura urbană a motivat-o să o imortalizeze cu paratul foto, din aceasta a reușit să-și facă o pasiune pentru fotografie.

„Pasiunea pentru fotografie a reieșit mai degrabă din pasiunea pentru Centrul Istoric și pentru patrimoniul cultural construit. După călatorii reveneam acasă și observam clădirile istorice de aici și așa am ajuns să le fotografiez”, povestește tânăra.

Anettei îi place în mod deosebit să fotografieze ușile clădirilor, iar noi am îndrăznit să o întrebăm de ce anume ușile și dacă emoțiile oamenilor nu-i par mai tractive…

„Ușile istorice sunt elemente arhitecturale ale unor clădiri istorice. Sunt după mine cele mai frumoase elemente a unei clădiri istorice în care se vede toată măiestria meșterului. Dacă ajungem să studiem clădirile istorice înțelegem că multe din ele tot sunt niște reflecții ale emoțiilor unor oameni”, a mărturisit aceasta.

Inspirația este una dintre uneltele de bază pentru un fotograf sau pentru orice altă persoană creativă, ce o inspiră pe Anetta?

Ca să faci artă e nevoie de inspirație, dar și de pasiune. Mă inspiră multe lucruri și cumva ele-s diferite de la o perioadă la alta. Arhitectura veche, oamenii care creează, cărțile, marea, primăvara și multe alte lucruri”, povestește ea.

Fotografia este un mesaj, un mesaj pe care fotograful îl transmite celui care îi vede lucrarea finală, dar iată ce obiective urmărește Anetta Dabija prin fotografiile ei.

„Primul și cel mai important obiectiv al meu e să arăt că avem istorie și arhitectură. Al doilea e conștientizarea – îmi doresc tare mult să sporească numărul oamenilor conștienți de problema patrimoniului cultural. Doar atunci îl vom putea proteja și pune în valoare prin proiecte urbane”, spune ea.

Anetta a ținut să ne povestească și despre proiectul „Save Chișinău”, despre cum a luat naștere și care este scopul final al acestuia.

„„Save Chișinau” a apărut mai întâi pe Instagram pentru a promova Chișinaul istoric. Ulterior cu istoria clădirii Shapiro Rozenfeld a aparut și blogul. Ulterior am avut tot felul de proiecte menite să promoveze patrimoniul cultural. Sper să se transforme cu timpul în ceva care are mai mare impact asupra problemei protejării monumentelor de arhitectură”, povestește aceasta.