Veneția nordului, Veneția de est, Veneția americană… Sunt câteva orașe care primesc acest tip de porecle datorită țesăturii lor urbane formate din canale, asemănătoare orașului italian. Fie că sunt artificiale sau naturale, cu apă din mare sau dintr-un râu, dedicate transportului zilnic de mărfuri sau pur și simplu activității turistice, aceste căi navigabile conferă orașelor lor o frumusețe de neegalat. Și nu există o modalitate mai bună de a face turul acestor orașe decât de a te urca la bordul unei ambarcațiuni, de a naviga pe canale și de a te bucura de priveliști unice și privilegiate.

Astfel, dincolo de Veneția, acestea sunt celelalte zece orașe cu cele mai frumoase canale:

1. Hamburg (Germania)
Orașul care ia tortul în ceea ce privește canalele este Hamburg, întrucât acest oraș german este cel cu cele mai multe canale din lume. În plus, are peste 2.500 de poduri precum Freihafen Elbbrücken, Lombardsbrücke sau Kennedybrücke.

Astfel, Hamburg este construit pe râurile Elba, Alster și Billey cu o rețea aproape labirintică de canale înguste. Din acest motiv, una dintre activitățile sale turistice prin excelență este să faci o plimbare cu barca de-a lungul căilor sale navigabile și să te bucuri de cele mai bune priveliști ale orașului.

2. Bruges (Belgia)
Turul canalelor idilice din Bruges este o activitate obligatorie atunci când vizitați orașul belgian. În Evul Mediu, canalele au jucat un rol fundamental în comerțul internațional, dar acum turiștii sunt cei care navighează în apele lor și sunt uimiți de priveliștile frumoase pe care le oferă traseul lor.

Cel mai important canal din oraș este canalul Dijver, iar pe malurile acestuia se găsesc clădiri pitorești precum Muzeul Arentshuis sau secția de poliție Bruges. În plus, cel mai cunoscut pod este cel de la San Bonifacio, care oferă un tablou care pare să vină din Evul Mediu.

3. Amsterdam (Olanda)
Capitala Olandei este cunoscută de mulți drept Veneția Nordului și are 75 de kilometri de canale, peste 1.000 de poduri și mai mult de 2.500 de bărci case. Întregul sistem complex de 165 de canale care alcătuiesc orașul a fost construit cu mai bine de 400 de ani în urmă.

Canalele sunt structurate într-un sistem de inele concentrice, Grachtengordel fiind cel mai important inel din Amsterdam. Cele trei canale care o alcătuiesc sunt Prinsengracht, Keizersgratch și Herengracht, care pot fi parcurse într-o plimbare liniștită cu barca pentru a observa frumusețea acestui oraș.

4. Sankt Petersburg (Rusia)
Orașul Sankt Petersburg are numeroase monumente arhitecturale de mare frumusețe precum palate și muzee impresionante, dar o altă atracție turistică a acestuia sunt canalele și podurile care traversează orașul. Astfel, acest oraș rusesc este format din 40 de insule împărțite de 60 de canale și în jur de 500 de poduri.

Se remarcă Canalul râului Neva, Canalul Griboedov, Canalul Moika și Canalul Fontanka, toate decorate cu poduri de diferite stiluri arhitecturale, care se deschid într-un spectacol incredibil pe timp de noapte.

5. El Gouna (Egipt)
Ajungem acum la Veneția Mării Roșii: orașul egiptean El Gouna. Acest oraș are o rețea de lacuri și canale care creează o fâșie de coastă care contrastează clădirile cu fațade roșii cu plajele cu ape turcoaz, precum plaja Mangroovy sau plaja Zeytuna.

Apele acestor canale și lagune sunt suficient de curate pentru a putea practica snorkeling-ul și astfel să te bucuri de fundul său variat. În plus, este posibil să faci și alte sporturi acvatice precum kitesurfing.

6. Fort Lauderdale (Statele Unite ale Americii)
În Statele Unite, în special în statul Florida, se află așa-numita Veneție americană. Acest oraș are un sistem extins de 137 de canale navigabile, pe lângă un număr mare de poduri care le traversează.

În canalele din Fort Lauderdale se remarcă iahturile de agrement care sunt ancorate în conacele luxoase de pe țărm. Dar există și alte opțiuni pentru a explora aceste căi navigabile, cum ar fi bărci, bărci cu pânze, gondole sau taxiuri de apă ieftine.

7. Alappuzha (India)
Marea Arabiei intră în orașul indian Alappuzha prin numeroasele canale care o alcătuiesc. Spre deosebire de celelalte orașe de pe listă, de ambele părți ale canalelor a ceea ce este cunoscut sub numele de Veneția Estului, există și plaje cu nisip și vegetație extinsă.

Relevanța canalelor din Alappuzha este de așa natură încât cea mai importantă festivitate a sa sunt carnavalurile în care uriașele bărci în formă de șarpe traversează aceste căi navigabile.

8. Suzhou (China)
Marco Polo a poreclit acest oraș Veneția Orientală, iar Suzhou se remarcă prin numeroasele sale canale care l-au făcut cândva o escală obișnuită pe Drumul Mătăsii și acum unul dintre cele mai vizitate orașe din țară pentru imprimeurile sale unice.

Astfel, Suzhou are o rețea de canale împletite, care sunt complet aglomerate de bărci cu activitatea zilnică a orașului. În plus, putem găsi și Marele Canal, cel mai lung canal artificial din lume, care cu cei peste 1.700 de kilometri ai săi leagă acest oraș de Beijing.

9. Bangkok (Thailanda)
Bangkok, capitala Thailandei, are o multitudine de canale, cunoscute și sub numele de klongs, care împart orașul. Pe malurile sale găsim case și afaceri, iar pe lângă faptul că sunt o atracție turistică, aceste drumuri reprezintă modul de viață pentru mulți locuitori ai orașului asiatic.

Canalul principal este Bangkok Noi, de-a lungul căruia putem vedea sute de case tradiționale construite pe stâlpi de lemn. Canalele pot fi explorate printr-o excursie cu barca pentru a vă bucura de cele mai importante monumente, temple și palate ale orașului.

10. Coasta de Aur (Australia)
Orașul australian Gold Coast are peste 400 de kilometri de canale care șerpuiesc între clădiri și ocazional plajă. Acestea sunt foste mlaștini transformate în căi navigabile artificiale care pot fi străbătute în plimbări pe îndelete cu barca. În plus, au fost construite și insule artificiale cu case de lux.