Blocul electoral „Victorie-Pobeda”, care include patru partide politice afiliate fugarului Ilan Șor, nu a fost înregistrat pentru a participa la alegerile prezidențiale și la referendumul constituțional din 20 octombrie. Decizia a fost luată astăzi de Comisia Electorală Centrală (CEC) pe motiv că numele blocului este similar cu al unui partid politic, pentru modul de finanțare al formațiunii și pentru faptul că Marina Tauber figurează pe lista sancțiunilor internaționale. Totuși, decizia CEC poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de trei zile.

Potrivit reprezentanților CEC, blocul „Victorie-Pobeda” este constituit din patru partide politice: „Victorie”, „Renaștere”, „Șansă” și „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei”, iar secretară executivă a fost numită Marina Tauber. Formațiunea a solicitat înregistrarea pe 30 iulie pentru referendumul constituțional, iar pe 2 august pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cele două cereri au fost conexate pe data de 3 august.

CEC a refuzat înregistrarea blocului electoral, motivând că denumirea „Victorie-Pobeda” este similară cu cea a partidului „Victorie”, parte a blocului, ceea ce contravine regulamentului și ar putea crea confuzii în rândul alegătorilor. De asemenea, au fost identificate încălcări ale legislației privind finanțarea partidelor, cele patru partide ale coaliției intenționând să finanțeze campania electorală din credite, fapt interzis de legislație.

Funcționarii electorali au mai considerat că Marina Tauber nu poate fi secretară a blocului, atât timp cât figurează pe listele de sancțiuni occidentale pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. În plus, CEC a decis să sesizeze Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru a verifica dacă membrii blocului și-au depus declarațiile de avere.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a menționat că materialele prezentate de blocul „Victorie-Pobeda” conțin anumite erori tehnice, iar solicitanții urmau să anexeze documentele lipsă până pe 6 august. În schimb, Adrian Cojocaru, reprezentantul blocului „Victorie-Pobeda” la ședință, a declarat că blocul a îndeplinit toate prevederile legale și a anexat toate actele necesare.

„Analizând actele prezentate de solicitant, sub prisma înlăturării carențelor evidențiate, reținem că subiecții procedurii respective nu au reacționat în mod corespunzător la semnalele evidențiate ci au negat însuși existența carențelor și nu au folosit posibilitatea ajustării acestora”, a declarat Pavel Postică.

Potrivit CEC, perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova și a participanților la referendum va începe pe 21 august, iar campania electorală va începe pe 20 septembrie.

Distribuie articolul: