Dea lungul timpului, de la bunei am fost învățați să colectăm uleiul alimentar uzat și să-l reutilizăm de mai multe ori pentru a face economii. Realitatea este alta, aceste „economii”, de fapt, s-au transformat în costuri enorme atât pentru sănătate și mediu cât și pentru afaceri. Puțin sunt cei care cunosc că un litru aruncat la canalizare poate polua un milion de litri de apă, cantitatea necesară unui adult să supraviețuiască timp de 14 ani iar dacă ajunge a fi aruncat pe pământ reduce fertilitatea solului pentru o perioadă de 5 ani.


Dacă credeți că prin utilizarea detergenților evitați acest dezastru, atunci vă greșiți. Uleiul uzat nu este biodegradabil și respectiv la contactul cu apa formează o peliculă care oprește oxigenul, mărindu-și în timp volumul, întrucât “captează” alte elemente, astfel contaminându-le.

Complexitatea problemelor de mediu existente la nivel național este un argument solid pentru a mobiliza atât persoanele fizice cât și cele juridice în vederea colectării și predării uleiului alimentar uzat pentru ași reduce astfel costurile de întreținere a stațiilor de epurare, a țevilor și a sistemului de canalizare dar și pentru ași proteja sănătatea.

În special pentru agenții economici care insistent ignoră această practică, precizăm că deșeurile de grăsimi și ulei alimentar depuse pe pereții sistemului de canalizare provoacă obturări regulate, o coroziune mai rapida a țevilor de scurgere, provocând mirosuri neplăcute și reducerea funcționalității  stațiilor de epurare, ducând până la blocarea și distrugerea lor. În cele din urmă, agenții economici mari generatori de ulei alimentar uzat vor avea de suportat cheltuieli suplimentare pentru  întreținerea stațiilor de epurare, pompare, țevi și sistemul de canalizare, uzura acestora având o frecvență de până la 5 ori mai mare decât în mod normal.

ulei-vegetal-uzat.jpg

Drept exemplu este cazul din Anglia, unde a fost descoperit într-o canalizare din Kingston upon Thames din sud-vestul Londrei, un ‘dop’ de grăsime de 15 tone. Din această cauza canalizarea funcționa doar în proporție de 5% iar pentru curățarea acestea au fost necesare 6 săptămâni de muncă.

Mai bine de un an, în Republica Moldova a apărut posibilitatea de a fi colectat acest ulei alimentar uzat în mod gratuit. Este suficient să fiți conștient și să-l colectați în recipientele oferite de SRL BioEcoil. În momentul în care acesta este plin, echipa Bioecoil se apropie și îl preia.

Până la moment a fost colectat deja 5000 kg de ulei alimentar uzat. Cel mai activ participă agenții economici, cantitatea medie colectată per agent economic fiind de 50-60 kg ulei alimentar uzat. Din lipsa unei infrastructuri de reciclare a acestui deșeu, întreprinderea îl exportă în Italia, acesta fiind reciclat prin tehnologii specifice şi refolosit ca sursă de energie alternativă. Dintr-un litru de ulei alimentar uzat rezultă aproximativ 0.90 litri de biodiesel.

Câteva reguli simple de urmat pentru a colecta uleiul alimentar uzat:

1.Nu vărsați uleiul uzat fierbinte în recipientul de colectare. În cazul în care cantitatea de ulei rămasă este prea mică pentru a fi turnată într-un alt vas, acesta poate fi şters cu un şerveţel şi aruncat la gunoi;

2.Pentru colectare puteți alege recipiente din plastic și sticlă de (2-5 litri) important să fie cu capac;

3.Solicitați suport din partea colectorilor de ulei alimentar uzat. Doar cu un simplu apel ei vor prelua acest deșeu extrem de periculos.

Distribuie articolul: