În România există aproximativ 8.000 de urși, un număr dublu față de cel considerat optim, iar agențiile de turism au decis să valorifice acest fapt. Turiștii, în special cei străini, pot opta pentru o experiență de tip „Safari cu urși” pe Transfăgărășan.

Această aventură, care durează 12 ore și costă peste o sută de dolari pentru un adult, poartă denumirea „Safari cu urși lângă Cetatea Poenari” și se adresează în principal vizitatorilor străini dornici să experimenteze natura sălbatică a României, scrie adevarul.ro.

„Descoperiți frumusețea drumului de munte Transfăgărășan, chiar dacă nu aveți propria mașină, în acest tur cu un grup mic din București. Înainte de a ajunge pe celebrul drum, vă veți opri pe drum la Cetatea Poenari pentru a afla istoria acesteia cu Vlad Țepeș. În munți, veți opri la punctele de vedere panoramice și o să vizitați Barajul Vidraru și Lacul Vidraru. Există o limită de șapte pasageri în acest tur în grup mic.”, sună anunțul de pe Tripadvisor.

„Vă garantăm că veți vedea urși bruni sălbatici, din mai până în octombrie.”, susțin organizatorii.

„Pe drum vom întâlni urși bruni sălbatici.”, mai spun ei.

Nu este singurul anunț pentru o astfel de experiență de pe motorul de căutare TripAdvisor.

Prețul pornește de la 44 $ , în jur de 200 de lei, și poate ajunge la peste 100 $. De exemplu, pentru luna august, un astfel de tur costă 112 dolari, adică puțin peste 500 de lei.

Turiștii, de prin toate colțurile lumii, sunt foarte încântați de experiență, majoritatea au pus alături de comentariile favorabile și poze cu urșii surprinși pe Transfăgărășan.

„O mare oportunitate de a vedea urși bruni. Am văzut 10, inclusiv câteva mame cu puii lor (am mers în iulie). Turul este bine organizat și se desfășoară conform planului.”, a scris Julio, un vizitator din Guatemala, care a vizitat țara noastră la jumătatea lunii iulie.

„Am fost extaziați să vedem o mulțime de urși, majoritatea mame cu pui, care erau atât de drăguți de privit jucându-se, și am zărit o vulpe sau două.”, a comentat un cuplu de turiști australieni.

„Adevăratele atracții au fost urșii, am văzut 17!!!, și oprirea la lacul din munți. Este o excursie de neuitat!”, a remarcat un turist olandez care a fost în vizită în România tot în iulie.

„Am făcut un drum de două ore și am văzut imediat primii urși lângă mașină. (…) Nu știu câți urși am văzut în total, dar au fost foarte mulți. Am zărit și câțiva pui lângă mașină. (..) Aș recomanda cu siguranță această experiență unică în viață ca cineva care a călătorit mult și a experimentat mult în întreaga lume.”, spune Kai Samson, care descrie experiența ca una pe care trebuie să o faci o dată în viață.

Nu e singura turistă care consideră astfel: „Recomand cu căldură acest tur. Făcând-o pe cont propriu este destul de greu de condus și nu veți fi în măsură să localizați urșii. Economisiți timp și bani”.

„În ciuda tuturor recenziilor, am fost puțin sceptici cu privire la posibilitatea de a vedea urși, dar am sfârșit prin a vedea o mulțime de urși (și pui de urs!). Urșii sunt atât de obișnuiți cu oamenii, încât doar se relaxează pe marginea drumului și nu se supără să li se facă poze (de la o distanță sigură).”, a povestit cineva care a vizitat la sfârșitul lui iunie țara noastră.

Fotografiile postate în review-urile de pe TripAdvisor arată cât de aproape s-au aflat turiștii de urși.

Sunt peste 170 de recenzii pozitive numai pentru această experiență.

Un urs hrănit, e un urs mort

În timp ce turiștii sunt fericiți după excursia în care pot vedea urșii „în habitatul natural”, specialiștii atrag atenția că urșii sunt animale sălbatice periculoase. Numai anul trecut au fost „peste 70 de cazuri de atacuri asupra omului, cu mutilări, cu peste 3 zile de spitalizare”, iar în ultimii 20 de ani, 29 de persoane au fost omorâte de urși, a precizat Ovidiu Ionescu, președintele Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, anterior.

Prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultății de Silvicultură din Brașov, avertizează că noua atracție turistică este periculoasă.

„E o mare prostie, un urs hrănit, e un urs mort. Se obișnuiește cu omul, e habituat, pe urmă vrea să ia mâncarea de la om când îl vede și atacă oameni. Turiștii n-au ce căuta să dea de mâncare la urși, să se dea jos și să îi fotografieze. Se pun singurii în pericol, e o idioțenie enormă. Ar trebui amendați de Jandarmerie inclusiv cei care vând astfel de pachete. Jandarmeria ar trebui să îi amendeze, trebuie să dea amenzi, dar a dat Direcției Silvice că nu le dă mâncare, deși Ministerul Mediului le-a spus să nu le dea de mâncare pentru a nu-i habitua, pentru a nu se înmulți și mai mult.”, a declarat Ovidiu Ionescu pentru „Adevărul”.

Urșii vor asocia oamenii cu hrana, așa cum se întâmplă deja.

„Îi învață că omul este o sursă de hrană și se va duce către om să-și ia hrană, el știe că omul îi dă de mâncare și atunci, mai devreme sau mai târziu, va ataca un om și va trebui să fie împușcat. Cei care hrănesc urșii, pun în pericol și oamenii, dar practic condamnă la moarte și urșii.”, adaugă specialistul.

În plus, un astfel de comportament nici nu respectă aceste animale, ci încurajează cerșitul. Practic, urșii ajung să nu e mai sperie de oameni. „Absolut. Aici am ajuns, pentru că am oprit vânătoarea de opt ani de zile, ei nu se mai tem de om. Iar pe om îl vad ca pe un animal handicapat care până la urmă poate fi și bun de mâncat. Că … de ce n-ar fi?”, a mai spus Ovidiu Ionescu.

Recent, o tânără de 19 ani a murit după ce a fost atacată de un urs pe un traseu montan din apropierea staţiunii Buşteni din judeţul Prahova.

E doar o chestiune de timp până la o nouă tragedie

Weekendul trecut, o ursoaică cu trei pui a atacat turiștii străini care au încercat să le facă poze și le-au oferit mâncare.

Adrian Bîlbă, biolog, a comentat subiectul pe Facebook: „Ursoaica nu a făcut altceva decât să mărească puțin distanță. Poate ar fi cazul ca rangerii să le pună mâncare undeva mai departe de drumuri și în felul acesta să-i atragă dincolo de riscuri.”

„Am mers săptămâna trecută cu bicicleta prin pădure, era cam aiurea să tot fluieri, strigi, dar și când i-am văzut a doua zi pe Transfăgărășan mi-a fost milă de ei. Trebuie găsită o soluție.”, a mai scris Adrian Bîlbă, în comentarii.

Deși par animale draguțe și inofensive, mai ales când e vorba de pui, experții atrag atenția că turiștii care se apropie sunt în pericol. Fascinați de animalele sălbatice nu conștientizează că își pun viețile în joc atunci când încearcă să-și facă selfie-uri sau să hrănească urșii.

„Ursul e un animal foarte puternic și imprevizibil. Și puii sunt periculoși, de obicei sunt însoțiți de mamele ursoaice, iar dacă acestea consideră că puiul este în pericol, bineînțeles, ca orice mamă, își vor apăra puii“, a avertizat Ovidiu Ionescu.

În luna aprilie, o femeie din Scoția a fost mușcată de un urs în zona barajului Vidraru. Femeia de 72 de ani, însoțită de o prietenă, a încercat să fotografieze doi urși de aproape. După ce au coborât geamul pentru o poză mai bună, un urs a mușcat-o de braț. Victima a fost internată la Spitalul Municipal Curtea de Argeș cu plăgi cauzate de mușcătura ursului.

„M-am gândit că vrea să fim prieteni şi să mănânce. Prietena mea mi-a zis să-i dăm ceva de mâncare şi eu am zis că nu, nu ai voie să dai de mâncare, absolut nimic. Cred că ursul m-a auzit şi a hotărât să mănânce el, să o mănânce pe prietena mea”, spunea la acea vreme prietena victimei.

Citește și: Cum poate băga statul frica în urși ANALIZĂ

În nenumărate rânduri și prin tot felul de canale, turiștii sunt sfătuiți să nu hrănească urșii, să nu se apropie de ei, dar „ei sunt curajoși, se duc să vadă, și pe urmă, când îi ia ursul în gheare, se miră că a atacat”, punctează președintele Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România.

Nu mai hrăniți urșii

„Nu mai hrăniți urșii pe Transfăgărășan. Faceți mai mult bine urșilor dacă îi speriați claxonându-i decât dacă le dați de mâncare din mașină pentru o poză. Au suficientă mâncare în pădure, însă, fiind ființe inteligente, au realizat că pot obține hrană mai ușor pe drum decât în pădure. Aceasta este singura explicație pentru prezența lor, în număr mare, pe Transfăgărășan, exclusiv în timpul sezonului turistic și în special ziua, după ora 10.”, a subliniat Asociația Montană Vidraru, pe Facebook, după acest incident.

Pe Transfăgărășan, urșii au devenit o prezență constantă, atrași de turiști care le oferă mâncare și îi fotografiază, deși acest lucru este ilegal. Aceste animale, inclusiv ursoaice cu pui, așteaptă la marginea drumului pentru a fi hrăniți.

Legea 54/2012, cunoscută ca Legea picnicului, interzice hrănirea animalelor sălbatice, sancționând fapta cu amenzi între 200 și 400 de lei. Cu toate acestea, există cereri pentru majorarea amenzilor, având în vedere pericolul crescut pe care îl reprezintă hrănirea urșilor, în special pe Transfăgărășan. Autoritățile locale din Arefu au implementat sancțiuni mai aspre, cu amenzi de până la 1.000 de lei pentru cei care hrănesc sau fotografiază animalele sălbatice de la o distanță prea mică.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a promis, încă de acum două luni, că urșii de pe marginea Transfăgărășanului vor fi relocați în Sanctuarul de la Zărnești, subliniind că situația reprezintă un pericol iminent atât pentru turiști, cât și pentru animale.

În ciuda avertismentelor și a legii care pedepsește hrănirea urșilor, turiștii continuă să încalce regulile. Aplicarea sancțiunilor rămâne dificilă, deoarece legea impune ca faptele să fie constatate direct de către agenți.

Distribuie articolul: