„Noua normalitate” poate prevedea un vaccin anti-COVID împreună cu vaccinul antigripal, spun specialiștii Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), relatează CNN potrivit portalului sanatateinfo.md. Aceștia discută despre compoziția vaccinurilor și cine ar putea fi eligibili pentru imunizare.

Imunitatea pe scară largă indusă de vaccin și infecții, combinată cu disponibilitatea unor terapii eficiente, ar putea reduce efectele viitoarelor focare. Cu toate acestea, este timpul să acceptăm că prezența SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, este noua normalitate. Probabil că pe viitor va circula la nivel global alături de alte virusuri obișnuite cum ar fi gripa. Și, probabil, va necesita o analiză anuală similară pentru a actualiza compoziția vaccinului”. La aceste concluzii au ajuns Peter Marks, director al Centrului FDA pentru Evaluare și Cercetare Biologică, comisarul adjunct principal Janet Woodcock și noul comisar al FDA, Robert Califf. Opiniile au fost publicate în jurnalul medical JAMA.

În timpul procesului de planificare și selecție a vaccinului anti-COVID-19 pentru perioada 2022-2023, este important să recunoaștem că sezonul de toamnă va prezenta o oportunitate majoră pentru a îmbunătăți rata de vaccinare împotriva COVID-19, cu scopul de a minimiza viitoarele perturbări sociale și de a salva vieți”, mai spun specialiștii americani.

Odată cu planul de implementare a procesului de selecție a vaccinurilor din acest an, societatea se îndreaptă către o nouă normalitate care ar putea prevedea vaccinarea anuală împotriva COVID-19 alături de vaccinarea împotriva gripei sezoniere, sunt de părere experții.

În luna iunie, oficialii FDA ar putea lua o decizie cu privire la compoziția preparatelor anti-COVID pentru administrarea în perioada de toamnă și cea de iarnă. Săptămâna trecută, FDA a anunțat că pe 28 iunie își va întruni Comitetul consultativ pentru vaccinuri și produse biologice înrudite, pentru a discuta dacă ar trebui modificată compoziția actualelor vaccinuri anti-COVID.

Potrivit experților americani, la recenta reuniune a Comitetului, s-a ajuns la concluzia că este de dorit o compoziție unică, care să fie utilizată de toți producătorii.

A existat, de asemenea, un acord general că, în cazul în care o nouă compoziție de vaccin ar fi recomandată pe baza totalității dovezilor clinice și epidemiologice disponibile, în mod optim ar putea fi utilizată atât pentru vaccinarea primară, cât și pentru rapel”, susțin experții.

Până în vară, vor trebui luate decizii pentru perioada 2022-2023 cu privire la cine ar trebui să fie eligibil pentru vaccinare cu o doză suplimentară. „Campania de vaccinare are potențialul de a evita spitalizarea și cazurile de deces și, prin urmare, va fi un subiect demn de luat în considerare de către FDA”, au scris Marks, Woodcock și Califf.

Oficialii FDA au adăugat că pentru cei care încă nu s-au vaccinat sau încă nu și-au făcut boosterul, administrarea unei doze suplimentare în toamnă nu va avea efecte adverse asupra sănătății.

Compoziția vaccinurilor actuale ar putea fi adaptată ținându-se cont și de tulpinile de coronavirus care apar. Peter Marks, Janet Woodcock și Robert Califf au scris că în toamna și iarna viitoare, trei factori ar putea crește riscul suplimentar de COVID-19: scăderea imunității, valuri sezoniere de răspândire mai mare a coronavirusului și evoluția ulterioară a coronavirusului, ceea ce duce la noi tulpini.

Sursa: sănătateinfo.md

Distribuie articolul: