Alina Frunza este proaspăta absolventă a Facultății de Drept, din cadrul Universității de Stat din Moldova. Visează să se dezvolte ca jurist și nu încetează să crească în acest domeniu. Are, însă, și o afacere inedită pentru piața din Republica Moldova: comercializează vaze din ipsos. 

Ipsosul este un material 100% ecologic și acest fapt oferă și mai multă valoare vazelor noastre. Ipsosul este un material pe cât de simplu, pe atât de complicat. Este necesar să-i cunoști proprietățile, reacțiile”, spune Alina.

Mai povestește că ideea afacerii este, de fapt, a prietenului ei, care are un proiect ce presupune producerea și montarea elementelor decorative din ghips: „Cred că dacă nu era acest proiect, atunci nici această idee nu apărea. În echipa noastră sunt mai mulți oameni, fiecare cu responsabilitățile lui: eu cu prietena mea Marina suntem implicate nemijlocit în crearea acestor vaze. Băieții, la rândul lor, prietenul meu și fratele lui, sunt implicați mai mult pe partea de investiții și materiale.”

Până ca o vază să fie gata, aceasta trece prin mai multe etape. Alina zice că de multe ori se inspiră de pe Pinterest, ideile se discut în echipă și abia ulterior vaza începe să prindă contur: „Sculptorul sculptează forma vazei pe care noi o dorim, după care noi multimplicăm aceste vaze de pe modelul sculptat de specialist. Compoziția din ipsos este anevoioasă, de obicei în proces ne murdărim peste tot și pe față și pe păr – ceea ce este inevitabil în procesul de creație. Deci, această compoziție din ipsos trebuie să fie de o anumită consistență, pe care doar o persoană experimentată o cunoaște. În caz contrar, produsul va fi unul necalitativ. Calitatea vazei se cunoaște după greutatea acesteia. Dacă este foarte ușoară, atunci este o vază necalitativă. La final, verificăm vazele decorative din ipsos să nu aibă găuri mari, fisuri, crăpături. O lăsăm 3-4 zile să se întărească bine, apoi o vopsim în nuanța dorită. La acest capitol la fel suntem liberi în creație”, afirmă ea.

Antreprenoarea spune că acitivitatea nu îi aduce un venit de bază, atât ei cât și colegii ei sunt angajați la câte un alt job: „Vazele decorative din ipsos este o activitate secundară, dar pe care dorim să o dezvoltăm. Cred că o să rămânem la formatul de mici întreprinzători și nu o să facem business mare din asta. Consider că procesul de creație este mai mult o pasiune, care nu ține să îți aducă profituri mari. Este mai mult o hrană pentru suflet, așa cum vazele sunt foarte frumoase și unice”.

Tânăra enunță că atunci când se plasează o comandă, ei anunță din timp că lucrările sunt făcute manual și că pot avea anumite „defecte”. Echipa încearcă să mențină o colaborare frumoasă între ei și cumpărătorii lor.

Noi am încercat să prevenim anumite nemulțumiri a cumpărătorilor și am făcut un anunț: vazele pot avea mici imprefecțiuni, aspect menit să le ofere unicitate. Într-adevăr, vazele nu sunt produse de o mașinărie, procesul de creare nu este automatizat, mecanizat. Noi cu mâinile noastre le facem și depunem mult timp, efort, nervi pe alocuri. Toți sunt mulțumiți în special de unicitatea și frumusețea acestui produs”, mai afirmă Alina.

O lucrare variază între 100 și 700 de lei.

Foto: instagram/ Alina Frunza

Distribuie articolul: