Solicitanții de cetățenie română vor trebui să demonstreze că știu limba română prin documente și prin participarea la un interviu, iar termenul legal de examinare a dosarelor va fi mult mai mare. Modificările propuse au fost aprobate de Senat pe 18 iunie.

Proiectul de modificare a legii cetățeniei române a fost anunțat la începutul acestui an, aprobat de Guvernul României în ședința din 6 iunie și trimis spre aprobare în Parlament, în procedură de urgență. Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că modificările au drept scop „modernizarea” legii aprobate în 1991 și amendată de mai multe ori în ultimii ani.

Pe 18 iunie, Senatul a adoptat proiectul de lege. Urmează să fie votat și de Camera Deputaților, care este forul decizional și are ultimul cuvânt în această procedură.

Ministra Justiției a declarat că noile prevederi vizează, în special, asigurarea integrității procesului de dobândire/redobândire a cetățeniei române și eliminarea riscului de fraudare a acestuia. Printre modificările propuse se numără extinderea termenului legal de examinare a cererilor de la cinci luni, cât este în prezent, la doi ani. Autoritățile române argumentează că termenul actual este „nerealist” în raport cu capacitățile Autorității Naționale pentru Cetățenie.

Distribuie articolul: