Nu poți descoperi noi teritorii dacă nu ești dispus să pierzi țărmul o bună bucată de vreme. /Andre Gide /

Nu ai cum să faci doar un salt mare în locul și timpul în care totul este așa cum ai visat. Pentru a obține această imagine, ai nevoie de determinare, responsabilitate, investiție în dezvoltarea ta personală și profesională și, desigur, de foarte multă perseverență în acțiunile tale.

Distanța drumului parcurs din punctul A spre B poate fi diferită pentru fiecare dintre noi și e absolut normal acest lucru, deoarece noi suntem foarte diferiți. Dar înainte de a începe marea călătorie spre punctul B ar fi bine să ai măcar o schiță a drumului ce trebuie să îl parcurgi. Iar în drumul spre punctul B neapărat vei întâlni diverse obstacole. Și contează mai ales cum vei depăși aceste obstacole, cum le vei privi: pozitiv sau negativ?

Unghiul pozitiv ar presupune:

  • privirea provocărilor ca pe niște instrumente de a te perfecționa sau dobândi anumite abilități;
  • încercarea de a depista și extrage lecțiile ce-ți sunt oferite;
  • privirea situației ca o testare a dorinței personale de a ajunge în punctul mult așteptat: dacă cu adevărat îți dorești să ajungi în punctul stabilit sau nu. Dacă da – continui, poate schimbând tactica, dar continui. Dacă nu – pune punct și ia-o de la capăt;
  • abordarea situației ca pe o călire personală și o posibilitate de a deveni o versiune mai bună a ta.

Iar unghiul negativ ar fi abordarea de tip:

  • „E un semn de sus că acest traseu nu este pentru mine și, gata, nu mai merg în această direcție. Știam că așa se va întâmpla, nu sunt bun de nimic.”
  • „Toată lumea e vinovată de situația dată, numai nu eu. ”

Abordarea negativă în acest caz ar însemna pesimism și satisfacția de a te complăcea în rolul de victimă și lipsa maturității, adică nu-ți asumi responsabilitatea pentru alegerile și acțiunile tale.

Ce ar fi dacă ai începe a gândi mai pozitiv și să acționezi mai cu încredere în vederea realizării planului de a ajunge la destinația mult dorită?

Să știi că în viață pe bune funcționează citatul lui Dalai Lama, care spune așa: „Chiar atunci când cineva gândește că toate îi merg prost, se întâmplă ceva minunat în viața sa.” Dacă ai reușit să practici recunoștința, atunci, cu siguranță, vei fi de-acord cu această înțelepciune.

Mai mult, în viață totul este comparabil. Ceea ce pentru tine poate fi marea problemă sau marele necaz, pentru altcineva aceasta poate fi doar un fleac, o situație – da, poate mai neplăcută, dar care are soluții și care nu merită de a te consuma mai mult decât e cazul…

Revenind la noi orizonturi, aș vrea să-ți răspunzi la următoarele întrebări:

  1. Care sunt destinațiile în care ai dori să ajungi? Te poți referi, în acest caz, atât la un răspuns direct cât și figurat. Direct ar fi o destinație turistică; iar la mod figurat – în ce punct al carierei, al afacerii sau al vieții personale ai dori să ajungi?
  2. Care ar fi pașii cei mai importanți în vederea parcurgerii acestui traseu?
  3. Definește locul în care te afli la momentul dat (unde te afli acum din punct de vedere al statutului profesional, personal).
  4. Identifică resursele interioare și exterioare pe care le ai la momentul dat (cunoștințe, abilități, relații, surse financiare, tehnică etc.).
  5. Analizând pașii ce trebuie să îi parcurgi și resursele pe care le deții la moment, atât interioare, cât și pe cele exterioare, ce resurse adiționale ai avea nevoie, pentru a ajunge la orizontul dorit și planificat?

Iar pe final, aș vrea să îți spun că fiecare din noi este acolo unde a hotărât să fie. Tot ceea ce dorești să realizezi în viață este determinat în mare măsură de alegerile, deciziile și acțiunile pe care le vei face.

Realizarea scopurilor tale ține, în primul rând, de responsabilitatea, acțiunile, perseverența și controlul tău.  Tu ești propriul tău șef și arhitectul vieții tale. Așa că construiește-ți visul după bunul tău plac și evită limitele ce îți sunt impuse din exterior, sau parvin uneori chiar din interior. Tot ceea ce mintea ta poate concepe, poate fi realizat.

Cum spunea Samuel Johnson: „Marile realizări sunt atinse nu prin putere, ci prin perseverență.”

Te îndemn să îți stabilești noi orizonturi, să acționezi fără frică, fără a te gândi la eșec și să sărbătorești faptul că ai ajuns la destinația mult dorită! Or, atingerea noilor orizonturi depinde doar de gândirea și alegerile ce le facem în viață: sau închidem ușile spre viitorul nostru la primul împiedicat în viață, sau dimpotrivă ne străduim să deschidem cât mai multe uși pentru a întâlni cât mai multe oportunități în viață și a ajunge acolo unde ne-am dorit, ba chiar și mai departe.

Abordând gândirea de luptător și știind că tot ce se face se face spre binele nostru, ne creștem instantaneu șansele de a cuceri noi orizonturi în viața noastră!

Autoare:

Business, Career & Life Coach,

Viorica Eremciuc-Okhrimovskaya

Sursa foto: www.pixabay.com

Distribuie articolul: