Fetele și femeile din regiunea de sud a țării vor beneficia de instruiri tehnice și sesiuni personalizate de ghidare în carieră pentru a putea presta servicii de promovare online.

Totul va fi posibil datorită programului ICT4Women Cahul lansat și implementat de Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”.

Inițiativa „ICT4Women Cahul” va cuprinde mai multe cursuri specializate, dar și evenimente online pentru ca fetele și femeile să-și poată dezvolta abilitățile necesare pentru a lucra în mediul digital, prin intermediul platformelor internaționale de angajare, destinate liberelor profesioniste.

Astfel, programul se va desfășura în mai multe etape:

  • Etapa I(septembrie) va consta în desfășurarea unei conferințe online de instruire despre cariera în domeniul IT pentru 200 de femei. Participantele vor afla despre beneficiile muncii în mediul digital, dar și despre tendințele în acest domeniu. În urma participării la conferință doritoarele de a urma un curs în domeniul IT, vor fi invitate să susțină un test pentru a fi înscrise la una din instruirile oferite de către program.
  • Etapa a II-a (octombrie – decembrie) va dura 3 luni și va cuprinde cursuri practice în domeniile:
  • WordPress/Tilda – creare de platforme web;
  • Social Media Management/Google Ads – gestionarea platformelor, utilizarea instrumentelor de segmentare și măsurare, implementarea strategiilor, crearea planurilor editoriale, cunoașterea instrumentelor de promovare oferite de Google etc.;
  • Creare de conținut și comunicare – fundamentele comunicării online, tehnici, stiluri și formule de scriere;

Lecțiile oferite în mod gratuit, le vor ajuta pe cele 60 de participante să-și dezvolte abilitățile tehnice și pregătirea necesară pentru ramura de specializare aleasă.

  • Etapa a III-a (ianuarie) va cuprinde un atelier de instruire pentru o carieră de freelancer. Participantele vor interacționa cu specialiștii din domeniul resurselor umane, care le vor oferi detalii despre modul de angajare part-time și full-time, despre regulile de urmat pentru elaborarea unui portofoliu profesional și a unui CV calitativ, despre menținerea paginilor de pe rețele sociale și platformele de angajare pentru liberii profesioniști.
  • Etapa IV(februarie) se va desfășura sub forma unor sesiuni de mentorat. Participantele vor fi ghidate în procesul de elaborare a portofoliilor, de înregistrare pe platforme internaționale care oferă locuri de muncă la distanță și pentru aplicarea la primele proiecte în calitate de freelancer.

Doritoarele de a fi parte a inițiativei ICT4Women Cahul vor trebui să întrunească următoarele criterii de eligibilitate:

  • Să aibă 18 ani împliniți
  • Să fie stabilite în regiunea Cahul (incl. Cantemir, Leova, Taraclia)
  • Să aibă competenţe şi abilități de utilizare a calculatorului
  • Să cunoască limba engleză la un nivel intermediar

Echipa proiectului va evalua formularele de înregistrare și respectarea criteriilor de eligibilitate, iar pentru a face parte din program, potențialele participante vor trebui să mai parcurgă câțiva pași:

  • Să participe la conferința de Ghidare și Instruire în Carieră, desfășurată online
  • Să realizeze sarcinile practice, care vor fi expediate pe mail, cu respectarea termenului limită indicat
  • Să se prezinte la interviu, dacă acest lucru va fi solicitat.

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Startup City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și raioanele învecinate. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.

P