Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a introdus inițialul set de măsuri de simplificare în sistemul educațional. Acestea includ un moratoriu asupra controalelor externe, restricționarea numărului de documente obligatorii pentru instituțiile de învățământ și eliminarea anumitor rapoarte elaborate de cadrele didactice și manageriale.

Prin urmare, în 2024, procesul de evaluare externă în învățământul general, organizat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație (ANACEC), va fi suspendat. Această decizie a fost comunicată în cadrul unei conferințe de presă astăzi, pe 18 decembrie.

„De la 1 ianuarie, ANACEC nu va mai desfășura controale externe în instituțiile de învățământ.  Agenția va avea jumătate de an la dispoziție pentru a schimba modul în care evaluează școlile și pentru a propune o nouă variantă a metodologiei de evaluare, una mai simplă, mai clară și care să evalueze într-adevăr calitatea procesului educațional și nu doar niște hârtii”, a declarat ministrul.

În cadrul eforturilor sale de debirocratizare, ministerul a intervenit asupra Nomenclatorului tipurilor de documentație școlară și rapoarte în învățământul general. A fost luată decizia de a exclude sau modifica 5 modele de rapoarte, de a elimina 10 registre de evidență și 3 dosare de evidență a dovezilor.

„Ne propunem să reducem semnificativ lista actelor care trebuie să existe într-o instituție de învățământ. Totodată, vom interveni și în modul de aprobare și verificare a acestora”, a precizat Dan Perciun.

Ministrul a subliniat că MEC va dezvolta un model unic de planificare a activităților didactice, planificat să fie finalizat până la sfârșitul acestui an. Aceste inițiative au fost discutate în colaborare cu conducătorii instituțiilor de învățământ și cadrele didactice.
În anul următor, MEC va propune un al doilea set de măsuri de debirocratizare, care să completeze inițiativele inițiale și să simplifice activitatea didactică.

Distribuie articolul: