Nița Constantin joacă fotbal de când este mic. Acest gen de sport reprezintă una dintre prioritățile pe care le are în viață. Acum nu joacă doar fotbal, așa cum a început inițial, dar și futsal, fotbal de plajă și minifotbal. Ne reprezintă cu demnitate țara, împreună cu națională Moldovei la futsal, și depune un efort zilnic, pentru a-și dezvolta calitățile fotbalistice.

De unde provine pasiunea pentru acest gen de sport?

Această pasiune provine încă din copilărie, mereu îmi plăcea să petrec timpul liber în curte jucând fotbal cu băieții. Mă simțeam mereu dorit de acest gen de sport, să joc și să mă evidențiez de ceilalți prin calitățile pe care le am.

Cine te-a motivat să parcurgi acest drum?

Motivația mea este, mereu a fost și va fi familia. Sunt foarte recunoscător părinților și prietenei mele, care mereu mă încurajează și îmi sunt alături în perioadele mai grele, cu care mă confrunt uneori. Ei m-au ajutat să ajung și să fiu omul care sunt acum. Motivația pentru mine se echivalează mult cu cuvântul dorință, deoarece eu cred că nu există succes, fără o dorința nebună. Totul contează ce fel de persoană ești, cu cât mai echilibrat psihologic, cu cât mai insistent, motivația va rămâne a fi un pilon ușor de regăsit pentru tine.

Care este cea mai memorabilă experiență pe care ai trăit-o ca jucător?

Cred că asta este cea mai grea întrebare pentru fiecare sportiv, deoarece experiențe memorabile care s-au întipărit sunt foarte multe, dar pentru mine una din ele ar fi: participarea la un turneu internațional cu selecționata de futsal, care s-a desfășurat în Croația, orașul Poreç. La acest campionat au participat: USA, Morocco, Muntenegru și, desigur, gazdele turneului. Acolo am văzut un alt nivel de futsal, care se joacă pe alte continente și o altă atitudine profesională, pe care o aveau jucătorii americani și marochezi pentru acest gen de sport. Am înțeles, într-un moment, cât de mult ne diferențiem ca națiune, prin atitudinea pe care o demonstrăm față de sport, și cât de mult avem de muncit și de învățat pentru a ajunge la un nivel cu ei. Anume în Croația am trăit o experiență, pe care nu o voi uita niciodată.

Tu joci la selecționata de futsal, joci fotbal pe teren mare, fotbal de plaja și mini-fotbal, în care te regăsești cel mai mult și de ce?

Chiar dacă am început să joc fotbal mare de la început, acum mă simt mult mai bine la futsal și apoi la minifotbal, deoarece aceste genuri sunt mult mai dinamice și mai rapide în luarea deciziei. Aici în câteva fracțiuni de secundă se poate decide soarta meciului, prin asta sunt spectaculoase. Anume în futsal și minifotbal orice detaliu contează, ceea ce îmi place foarte mult, deoarece mereu ai ce învăța: din orice mișcare sau decizie pe care o iei. Dar fotbalul mare și cel de plajă este doar o opțiune de a mă menține în forma fizică și, evident, de a avea un venit suplimentar, atunci când campionatul la futsal și minifotbal se termină.

Cum se pregătește de competiții naționala Moldovei de futsal?

Naționala de futsal desigur că are un ciclu de pregătire, destul de diversificat și dificil. Primele două săptămâni se lucrează mult la condițiile fizice ale jucătorilor, apoi, treptat, se trece la planul tactic: jucăm meciuri amicale cu echipele din campionatul intern, pentru a reda pe teren ceea ce ne explică și ne învață antrenorul în ciclul de pregătire. Cu câteva zile înainte de plecare, sau înainte de un meci oficial, ne strângem în cantonament la centru de pregătire a selecționatelor, unde avem o pregătire încă mai complexă, câte două antrenamente pe zi, sala de forță, teorie etc. Este un program bine structurat după care ne conducem, pentru a fi în formă maximă până la meci.

Cum crezi la ce nivel este fotbalul de la noi din țară și care gen este cel mai dezvoltat?

Nivelul de fotbal la noi în țară este unul slab, dacă e să ne uităm la alte campionate internaționale. Suntem o țară mică și nu suntem suficient susținuți pentru a avea cel puțin un nivel mediu. Evoluția fotbalului în Republica Moldova este în descreștere de an cu an, chiar dacă se deschid academii de fotbal și se fac asociații noi. La noi in țară suntem vreo 80-100 de persoane cei care jucăm toate genurile de fotbal: fotbal mare, fotbal de plajă, minifotbal și futsal.

Ce ține de genul de fotbal, cel mai dezvoltat, desigur, este fotbalul mare, deoarece federația de fotbal susține acest gen de sport: acordă finanțe, încearcă noi metode și planuri pentru a readuce fotbalul la un nivel mult mai înalt și mai prosper la noi în țară. Nu pot să zic că minifotbalul este slab dezvoltat, pentru că în ultimii doi ani la noi în țară devine din ce în ce mai popular. Nivelul la acest gen de fotbal a crescut considerabil, s-au construit terenuri noi și s-au înființat multe campionate interne. Din câte am auzit, federația are planuri mari de dezvoltare în domeniul dat, sperăm să le reușească ce și-au pus în plan.

În curând vei merge cu echipa de mini-fotbal la campionatul european, care sunt emoțiile și cum merg pregătirile pentru următoarele meciuri?

Da, împreună cu echipa de minifotbal Moldprogress, avem posibilitatea să reprezentăm țara în Champions League la nivel european, care se va desfășura în Italia, orașul Rimini. Avem un obiectiv bine stabilit de a câștiga meciurile pe care urmează să le avem. Dorim să demonstrăm că și la noi în țară se joacă fotbal și avem băieți cu ambiție, și talent. Avem toate șansele de a fi pe podium, fiindcă avem o echipă puternică cu jucători experimentați, un staff tehnic deosebit, care ne susține și ne oferă condițiile necesare. Pregătirile la campionatul european curând trebuie să înceapă, însă, la moment avem o mică pauză pentru a ne recăpăta puterile și a ne recrea puțin.

Ce factor crezi că influențează atitudinea/dăruința fotbaliștilor pe teren?

Eu cred că factorul primordial pentru fiecare fotbalist, care îl face să se dăruiască și sa aibă o atitudine profesională în ceea ce face, este succesul. Acesta, desigur, depinde de ce fel de persoană ești, deoarece sunt jucători care, cu timpul își pierd dorința de a demonstra sau a-și arăta calitățile forte, pe care le au. Ei cred că prezența lor pe teren este deja suficientă, pentru a atinge un rezultat. Nu, nu e corect. Dacă ești o persoană căreia îi place să câștige orice meci, fiind el unul amical, oficial sau chiar la un joc de antrenament, demonstrează că ești mereu în căutarea succesului. Plăcerea pe care o primești e unică, e de nedescris și ești motivat să rămâi permanent în luptă.

Care sunt sacrificiile pe care le-ai făcut pentru a ajunge un jucător din naționala de futsal?

Sacrificiile sunt ceva firesc, dacă dorești sa obții rezultate în sport. Un sacrificiu, dar, poate, mai bine zis, un pas pe care eu l-am făcut și îl consider corect, este îndepărtarea de un grup de persoane care mă influențau negativ.

Adesea refuzam ieșirile în oraș, zilele de naștere, petrecerile, dacă știam că am un meci sau o competiție serioasă. Alimentația este tot un sacrificiu pe care îl fac. Periodic mă abțin de la dulciuri, unele gustări, pentru a fi în formă fizică optimă. Aceste abțineri sunt obișnuite pentru orice sportiv, care dorește să obțină rezultate și să atingă cele mai mari succese.

Venitul de pe fotbal este suficient pentru a-ți asigura traiul la noi în R. Moldova?

Ce ține de planul financiar, sigur că la noi nu este suficient să joci doar un singur gen de fotbal. Mereu depinde de înțelegerile pe care le ai cu sponsorul echipei, mă refer la suma de bani, care ți se achită pe meci sau lunar. Nu e suficient să joci doar minifotbal sau futsal, pentru a avea un buget solid pe lună, ca să-ți poți permite cât de cât ceva necesar: alimentație, odihnă, vestimentație etc.

Personal eum pe lângă faptul că practic fotbal, mai sunt student și lucrez la compania pentru care joc futsal „Balkan Pharmaciuticals”, care îmi oferă condiții bune și sunt mereu înțelegători, ei mă ajută să pot combina sportul cu lucrul și învățătura. Majoritatea băieților lucrează și joacă, altfel e foarte greu. Doar pe banii din fotbal este dificil să trăiești la noi în țară.

Ce presupune sau cum este viața unui fotbalist?

Viața unui fotbalist este foarte complexă, mereu trebuie să ai un grafic bine stabilit, să ai o atitudine corectă în ceea ce faci, să fi un exemplu, în primul rând pentru tine, și apoi pentru ceilalți. Trebuie să îți stabilești inițial unde vrei să ajungi și trebuie să fii sigur și să crezi că este posibil sa ajungi acolo!

Antrenamente în permanență, odihna și recuperarea corectă, timp petrecut alături de persoanele apropiate și dorința de a fi mai bun și mai bun de zi cu zi – reprezintă viața unui fotbalist.

Cine este persoana care ai vrea să fie prezentă mereu la meciurile tale și de ce?

Persoana pe care sunt bucuros și satisfăcut să o văd permanent la meciurile mele este prietena. Țin nespus de mult la ea. Este persoana care mă ajută permanent să depășesc momentele dificile, cu care mă confrunt, mereu mă încurajează. O persoană deosebită, căreia îi sunt foarte recunoscător de ceea ce face pentru mine. Cred ca datorită ei, psihologic îmi este ușor să depășesc obstacolele cu care mă confrunt în timpul și după meciuri. Indiferent de situație, ea este alături de mine. Majoritatea golurilor marcate i le dedic ei, deoarece o apreciez mult.

Top 5 priorități din viața ta.

  1. Familia
  2. Sănătatea
  3. Fotbalul
  4. Fericirea
  5. Dezvoltarea personală.