A aflat că are cancer la 14 ani. A luptat, a învins și a devenit una dintre voluntarele ce susține copiii bolnavi de această maladie. Nicoleta combină activitățile cu lecțiile zilnice, fiind elevă în clasa a XI-a. Tânăra este convinsă: comunicarea este echivalentul unuia dintre cele mai puternice medicamente. Află mai multe din reportajul realizat de jurnalista AGORA, Irina Soltan.

Nicoleta a devenit o prietenă de încredere pentru micuții de la Institutul Oncologic. Vine aici de cel puțin patru ori în săptămână.

„Am venit prima oară în anul 2017, la o lună după ce m-am externat. Vin de aproape 2 ani și fac asta pentru că-mi aduce o stare de bine mie. Gândul a fost ca să transmit și eu optimism celor care au nevoie de mine, dar și să le ofer curajul de care au nevoie”, mărturisește Nicoleta.

În secție este amenajat un colțișor al bunei-dispoziții, cu o sumedenie de jocuri, hârtie colorată, carton și tot ce trebuie pentru activități.

Totuși, în toate contează comunicarea, crede Nicoleta. „Cel mai mult au nevoie de sprijin, dar și de persoane dragi, apropiate, care mereu să le zică o vorbă de bine și să le aducă zâmbetul pe buze”, spune fata.

Citește și: La 17 ani e mândră că a învins cancerul și se implică activ în numeroase campanii de caritate. Află povestea Nicoletei Negrescu

Stă ore în șir alături de micuți și se întâmplă să meargă acasă tocmai seara târziu. „Îmi pun întrebări deoarece sunt fosta pacientă. Toți mă cunosc deja când vin prin secție. Mă întreabă cum a decurs la mine tratamentul, cum am aflat, ce simptome am avut și cum sunt acum? Sunt în secția în care m-am tratat și eu”, spune Nicoleta și mărturisește că de-a lungul timpului a legat prietenii și a câștigat încrederea celor mici.

„Unii care sunt și acum în secție, dar pleacă și acasă, mă telefonează, îmi scriu. Se întâmplă să le aduc și daruri. Chiar acum iarna i-am adus unui băiat un parfum și mi-a dăruit și el un ursuleț, tare frumos. Băieții îmi zic că, uite, le place de o fată și au prietene”, spune zâmbind Nicoleta.

Acum activează alături de alți tineri într-o organizație internațională de binefacere. În viitor, însă, își dorește propria organizație de voluntariat.

„Chiar dacă nu am dispoziție când vin aici, eu mă duc cu zâmbetul pe buze acasă. Încerc să fiu cât mai optimistă și simpla lor întrebare „Mâine mai vii?”, îmi dă aripi”, spune tânăra care are o convingere fermă:

„Viața după cancer se schimbă totalmente, la fel ca în cazul meu. Am devenit mult mai curajoasă, mai optimistă. Am început să iubesc viața din plin, să nu caut defecte în anumite lucruri, dar să zâmbesc la orice obstacol apărut în cale și să-l depășesc. Ei sunt curajoși, ei pot trece prin orice și cancerul nu este o condamnare la moarte ci o problemă prin care trebuie să treci prin optimism”.

Află mai multe din reportaj:

În anul 2019, conform Cancer Registru, la evidență cu această maladie se aflau circa 400 de copii.