Mediul online nu înseamnă nici pe departe cel mai sigur loc pentru copii. Se pare că odată cu instalarea pandemiei, abuzurile sexuale față de copii în mediul online nu s-au diminuat nici în Republica Moldova. Zeci de mii de astfel de conținuturi au fost încărcate pe Internet de pe teritoriul Republicii Moldova. Mai multe detalii, află mai jos.

Ce spun statisticile organizațiilor internaționale din domeniu

Producerea conținuturilor interzise cu implicarea copiilor din Republica Moldova, pentru a fi încărcate și comercializate pe net, este o preocupare mai veche a specialiștilor din domeniu. În 2019, Linia Fierbinte a NCMEC a înregistrat 10 516 materiale de abuz sexual al copilului încărcate online din Republica Moldova. Indicatorii sunt comparabili cu cei raportați din Austria (10,217) sau Angola (10,163), dar mai alarmanți decât cifrele raportate la Cybertipline din Elveția (8,567), Norvegia (8,031), Slovacia (6,769), Slovenia (6,890), Georgia (6,157) sau Finlanda (4,850).

Pe lângă creșterea drastică a numărului de cazuri de abuz și exploatare sexuală a copiilor în mediul online, experții din domeniu au constatat de la începutul acestui an o ajustare a metodelor de operare a abuzatorilor. Pe de o parte, aceștia au devenit mult mai „nerăbdători” în a aborda direct copilul, pe de altă parte, au apelat la tehnici de  exploatare mai perfide.

Abuzatorul reduce la maxim timpul de „pregătire” a copilului pentru abuz

Tendințele internaționale au fost confirmate și de echipa specialiștilor La Strada Moldova. Unul dintre cazurile reprezentative în acest sens este situația beneficiarei A, în vârstă de 13 ani. Copilul a fost abordat de abuzator pe o rețea de socializare și, la doar o oră de la inițierea comunicării, i-au fost expediate conținuturi cu caracter sexual explicit și i s-a cerut foarte insistent, agresiv chiar, să producă și să expedieze conținuturi similare.

Abuzatorul revine să exploateze relațiile construite înaintea pandemiei

O altă beneficiară a Programului Copii povestește că a fost șantajată cu fotografiile și filmulețele pe care le expediase unei persoane cu care a făcut cunoștință online în toamna anului 2019 și cu care considera că se afla într-o relație de iubire. După o comunicare care a durat câteva luni, iubitul acesteia a „dispărut”, pentru ca să-i scrie din nou în aprilie curent și să-i ceară să expedieze noi conținuturi intime explicite. Atunci când minora a refuzat, a fost
amenințată de abuzator cu distribuirea materialelor pe care i le expediase anterior.

De altfel, numărul abuzurilor sexuale online asupra minorilor, înregistrate de CI La Strada Moldova în primul semestru al anului curent, a crescut de 3 ori în raport cu perioada similară a anului trecut. În mare, copiii singuri ne-au cerut ajutorul sau doar au vrut să ne vorbească despre problema cu care se confruntau. Și aceasta este o altă diferență importantă pe care am remarcat-o în comportamentul beneficiarilor noștri minori condiționată, cel mai probabil, de izolarea socială impusă din cauza pandemiei de coronavirus. Până acum, cele mai multe cazuri de abuz asupra copiilor ne-au fost raportate de persoane terțe, în special de prietenii sau colegii de școală ai copilului. Mai multe detalii despre specificul cazurilor preluate de echipa specialiștilor SigurOnline în primul semestru al anului 2020 găsiți aici.

Recomandăi pentru părinți, îngrijitori, pedagogi

 • Țineți cont că pot deveni victime ale abuzurilor sexuale online atât fetele, cât și băieții;
 • Nu pedepsiți copilul care a ales să vă destăinuie că trece printr-o situație complicată în
  mediul online. Ascultați, nu judecați și asigurați-l că singura persoană care poartă vina
  pentru ce i s-a întâmplat este abuzatorul, nu copilul;
 • Accesați resursele sigure online pentru a vă informa despre cum puteți iniția o
  discuție cu copilul despre riscurile exploatării sexuale pe Internet;
 • Raportați cazurile de abuz sexual online la poliție sau serviciilor de consiliere și
  asistență specializate.