Potrivit lui Moran Cerf, un neurolog al Universității Northwestern, care studiază procesul de luare a deciziilor timp de peste un deceniu, cea mai sigură cale de a maximiza fericirea nu are nimic de a face cu experiențele, bunurile materiale sau filosofia personală. Este vorba despre ce oameni avem în jurul nostru, notează Business Insider.

Potrivit lui, oamenii au o cantitate limitată de energie mentală pentru a se dedica luării deciziilor. Ne alegem hainele, unde să mâncăm, ce să mâncăm, ce muzică să ascultăm, ce să facem în timpul liber, ceea ce angajează creierului nostru să exercite această energie zilnic.

A doua premisă este că oamenii cred în mod fals că au controlul deplin asupra fericirii lor făcând acele alegeri. Atâta timp cât facem alegerile corecte, lucrurile se mișcă, credem că ne îndreptăm către satisfacția vieții.large

Moran Cerf respinge această idee. Adevărul este că procesul de luare a deciziilor este plin de preconcepții care ne determină judecata. Oamenii tratează experiențele rele ca bune și invers, ei lasă emoțiile să transforme o alegere rațională într-o alegere irațională și folosesc indicii sociale, la modul subconștient, pentru a face alegeri pe care altfel ar trebui să le evite.

Dar, așa cum spune neurologul studenților săi, acel factor social poate fi valorificat în favoarea noastră. După ani de cercetări, a constatat că atunci când doi oameni se află în compania celuilalt, undele creierului lor vor începe să pară aproape identice.

„Cu cât învățăm mai mult angajamentul, vedem că atunci când ne aflăm lângă anumiți oameni, creierul nostru se aliniază cu ei. Asta înseamnă că oamenii cu care ne petrecem timpul au un impact real asupra angajamentului nostru față de realitate, dincolo de ceea ce putem explica. Și unul dintre aceste efecte este că devenim asemenea”, a declarat Moran Cerf pentru Bussines Insider.

Pornind de la aceste două premise, concluzia lui Cerf este că, dacă oamenii doresc să maximizeze fericirea și să reducă la minimum stresul, ar trebui să se înconjoară cu oameni care întruchipează trăsăturile pe care le preferă. De-a lungul timpului, ei vor lua în mod natural acele atitudini și comportamente dorite. În același timp, aceștia pot reduce epuizarea mentală prin eliminarea deciziilor de nivel inferior, care consumă energia necesară pentru deciziile cu adevărat importante.

Distribuie articolul: