Suntem în ultima lună de vară, dar meteorologii ne-au anunțat că pe ultima sută de metri v-om avea parte de câteva zile foarte caniculare. Este foarte important ca în aceste zile să ai grijă de tine mai mult ca niciodată și să te hidratezi corespunzător. 

Hidratarea pe timp de caniculă

Nutrienții nu vin doar sub formă de mâncare, ci și sub formă lichidă, iar apa este unul dintre cei mai importanți, dar și neglijați nutrienți.

Apa este un solvent important în reacțiile biochimice din corp, ajutând la asimilarea nutrienților, dar și la eliminarea reziduurilor. Ea este esențială pentru o mulțime de funcții corporale, printre care circulația și menținerea unei temperaturi normale a corpului, pentru că „răcește” organele interne înainte ca acestea să pățească ceva, eliminând căldura prin transpirație.

Menținerea hidratării este importantă mereu, cu atât mai mult pe timpul verii. Trebuie să știi că nu e bine să aștepți semnalul venit de la corp: atunci când începi să simți sete, ești deja deshidratată. Cea mai bună abordare este să bei regulat apă și să ajungi la circa 2 litri pe zi pentru a menține funcțiile organismului la parametri optimi. Importante sunt și alimentele care hidratează, precum fructele și legumele. Cu cât faci efort mai intens și transpiri mai mult, cu atât trebuie să consumi mai multă apă, ca să nu te deshidratezi. Simptomele deshidratării sunt: oboseală, letargie, durere de cap, amețeală, greață, puls accelerat, senzație de leșin.

Pe timp de caniculă, corpul nostru trebuie să facă față unor temperaturi extreme, iar pentru a nu se încinge prea mult, el transpiră abundent. Noi trebuie să ne asigurăm că îi oferim lichidul de care are nevoie pentru a fi sănătos. Iată câteva sfaturi prețioase pentru hidratarea pe caniculă:

1. Bea apă la intervale regulate, nu când simți că nu mai poți de sete. Ar trebui să bei opt pahare cu apă pe zi sau chiar mai mult pe timpul verii.

2. Dă-ți seama dacă ai nevoie de apă prin monitorizarea culorii urinei. Dacă este închisă la culoare, acesta este un semn că nu ai suficient lichid în corp, chiar dacă tu te simți în regulă. Culoarea „sănătoasă” este galben deschis.

3. Dacă faci mișcare de intensitate mică sau medie, mai puțin de o oră, este o idee bună să bei apă înainte, în timpul și după antrenament. În cazul în care faci efort fizic pentru mai mult de o oră, în căldură, trebuie să bei apă care conține electroliți și 6-8% carbohidrați. Astfel eviți scăderea drastică a nivelului de sodiu din sânge, care diluează sângele și poate să ducă și la moarte. Ca să îți dai seama de cât lichid ai nevoie după un antrenament fizic de mare intensitate, cântărește-te înainte și după acesta. Greutatea pierdută imediat după efort reprezintă lichidul pe care corpul l-a eliminat prin transpirație. Ca să nu te deshidratezi, trebuie să bei apă imediat (aproximativ 600 ml de apă pentru fiecare 500 g pierdute).

4. Evită consumul de alcool și de băuturi pline de cofeină pe timp de caniculă, pentru că acestea contribuie la deshidatare. Alcoolul este în mod special periculos, așa că berea nu este chiar cea mai bună soluție pentru hidratare pe caniculă, în ciuda a ceea ce cred bărbații!

5. Consumă zilnic trei porții de legume și două porții de fructe, pentru că sunt pline de apă și nutrienți care previn efectele periculoase ale căldurii excesive.

6. Dacă pleci într-o excursie și este caniculă, trebuie să ai la tine fructe uscate și mixuri de oleaginoase, pentru că acestea conțin cantități mari de potasiu, sodiu, proteine și carbohidrați, adică nutrienți esențiali care contribuie la menținerea hidratării corpului pe căldură.

Ține cont de aceste sfaturi pentru hidratare pe caniculă și nu vei ajunge niciodată în situația de a ți se face rău de la căldură!

Sursa: eva.ro/divahair.ro

Distribuie articolul: