Chiar dacă în ultimii ani un număr tot mai mare de femei au ales să se reprofileze din alt domeniu, în cel IT, companiile încurajează această tendință, întrucât este nevoie de mult mai mulți specialiști care să poată valorifica oportunitățile și proiectele existente pe piață, oricum nu e suficient. Domeniul este unul de mare perspectivă, însă duce în continuare lipsă de personal calificat. „IT-ul nu ar fi doar despre calculatoare, ci despre comunicare, oameni și crearea unor produse”, a explicat Natalia Ursu, coordonatoarea programului Tech Women.

Înainte de a deveni un specialist în IT, Natalia a muncit timp de aproape cinci ani în domeniul economiei. Dorința de a face o schimbare și de a se regăsi pe sine, a făcut-o să aleagă cursurile în domeniul testării. Astăzi, Natalia Ursu activează într-o multinațională, la Endava, în calitate de senior QA engineer și scrum master. Mai mult, e și coordonatoarea comunității Tech Women, program dedicat dezvoltării femeilor din țară.

„În pofida stereotipurilor, IT-ul este foarte potrivit pentru femei. Aici noi nu lucrăm de la 8:00 până la 17:00. Aici ai foarte multă libertate. Poți să îți organizezi singur timpul, task-urile. Există foarte multe oportunități. Posibilitate să îți schimbi direcția în care activezi, limbajele pe care le folosești, tehnologiile, chiar și aria.

Câțiva ani poți fi developer, apoi în domeniul testării, iar peste câțiva ani ai putea fi un project manager. În același timp, acest domeniu îți oferă o mobilitate foarte mare. Tot mai mulți angajatori acceptă să lucrezi parțial sau te poți reloca în altă țară”.

În același timp, IT-ul nu e doar despre beneficii. Pentru a ține pasul cu noile tehnologii, trebuie să fii implicat într-un mecanism de studiu permanent.

„IT-ul este un domeniu foarte challenging, iar asta înseamnă că întodeauna trebuie să fii gata să înveți. Asta nu se potrivește pentru toată lumea. Nu toți sunt gata să fie într-un proces de învățare continuu și asta poate fi greu. Oricât tu nu ai învăța, oricum sunt lucruri pe care tu ai putea să nu le cunoști”.

Natalia spune că stereotipurile despre acest domeniu sunt multe, însă practicile vorbesc despre alte realități.

„La mine în clasă era o persoană care înțelegea ce este IT-ul și era la limita de geniu. Pentru că nu mă vedeam la fel ca acel băiat, am considerat că acest domeniu nu este pentr mine. Posibil unii oameni nu aleg o carieră în IT, pentru că nu cunosc ce e asta. Este un stereotip că e un bărbat gras în pulover care stă și mânâncă plăcinte la calculator. IT-ul nu este despre calculator. IT-ul e despre comunicare și oameni”.

IT-ul are loc pentru toată lumea. E nevoie doar de muncă și dorința de a învăța permanent.

„Calitățile pe care trebuie să le aibă un angajat în acest domeniu e dorința de a învăța, dorința de a rezolva, dorința de a creea. De fapt, noi creăm produse și schimbăm anumite momente prin acele produse, perseverență și dorința să muncească. Se înregistrează o diferență foarte mare dintre numărul de joburi care există și numărul celor care activează și intră în acest domeniu. Întodeauna este un deficit, iar tendințele arată că acest deficit va fi tot mai mare”.

În ceea ce privește comunitatea Tech Women, Natalia Ursu spune că nu s-a așteptat la un asemenea succes. Femeile din Moldova au demonstrat că vor să se dezvolte și sunt dispuse să învețe din experiența oamenilor care au atins obiective mari în diferite domenii.

„Pentru 2020 avem planuri foarte ambițioase, evenimente mari, interesante care pentru prima dată le organizăm. În luna ianuarie lucrăm la un eveniment care va fi un net working event focusat pe rezoluții. Este un început de an și vrem să vedem care sunt rezoluțiile oamenilor și să vedem ce își propun ei să atingă în anul 2020. O să încercăm să aducem speakeri care să îi inspire și să îi ajute. Acest eveniment are și un scop nobil. Toți banii adunați din bilete vor fi folosiți în scopuri caritabile.

Un alt eveniment va fi în luna aprilie. Este vorba de Tech Women Summit. Anul trecut am avut prima ediție. S-a bucurat de o popularitate foarte mare. Am avut peste trei sute de persoane acolo. Acum ne propunem să fie și mai mare. Mai multe femei să participe. Anul trecut am avut speakeri externi, anul acesta vor fi și mai mulți de la care vom putea învăța”.

Programul Tech Women a fost lansat în luna martie 2018, iar până în prezent peste 2.000 de femei au participat la evenimentele organizate în cadrul acestei comunități. Detalii despre următorul eveniment pe Agora.md.