După ce acum o săptămână, prezentatoarea TV a mărturisit că băiețelul său „Rem a avut un tată-donator, pentru că nu toți au posibilitatea să nască în mod obișnuit și în familie”, în cea mai recentă postare Natalia Morari a abordat unul dintre cele mai importante și frecvente subiecte – depresia postnatală. Jurnalista a dezvăluit că depresia nu îi este necunoscută și că a învățat să lupte cu ea, cu mult înainte să devină mamă. Lecțiile pe care le-a învățat atunci o ajută acum să nu cadă pradă acestei stări, iar unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face o proaspătă mămică este să păstreze un pic de egoism, pentru binele propriu și al bebelușului.

„Fetelor, cele care mă urmăriți și treceți prin asta – am mai spus-o cu altă ocazie, dar o voi repeta: voi nu aveți dreptul să rămâneți singure în asta pentru că, chiar nu sunteți singure. Eu nu sunt medic, nu sunt psiholog și părerea mea nu poate fi luată drept exemplu, dar vă spun despre propria experiență. Când eu treceam printr-o depresie serioasă acum câțiva ani „adunatul” din bucăți mi-a luat mai mult de un an. Am avut din toate – antidepresante, medici, psiholog, meditație, mult sport, acceptare de sine.

Dar ce ține de depresie postnatală – e cu totul altceva, în mare parte cauzat prin schimbări hormonale prin care noi trecem și adaptarea la o viață absolut nouă, deloc ușoară. Am mare noroc că, deocamdată, nu am această experiență negativă și sper să nu o am în continuare. Dar asta nu pentru că sunt o simplă norocoasă, ci pentru că fac pentru asta mai multe lucruri”, dezvăluie jurnalista.

„Copilul e pe primul loc, dar nici eu nu pot rămâne pe ultimul. Pentru asta eu am insistat aproape imediat să reintroduc în viața mea practicile de zi cu zi din viață de până a naște. Am început cu ceva tare simplu – cafea dimineața singură cu mine, apoi au urmat și alte lucruri tare importante pentru mine la care principial nu vreau să renunț (chiar și simpla manichiură). Da, e mai complicat cu timpul, când treci prin nopți nedormite, și e mai ușor când ai o bonă, dar am avut și zile când mă înțelegeam cu mama ca să pot ieși din casă singură pe câteva ore. Apropo de mama și practicile vechi – am avut o discuție mai tensionată cu ea pentru că nu putea să înțeleagă cum eu pot lăsa copilul și pleca pe câteva ore la o petrecere. „Eu mi-am sacrificat viața pentru voi, dar tu nu poți renunța la o petrecere”. Și știți ce i-am zis? Că eu nu vreau să fac sacrificii, eu vreau să rămân pentru copilul meu o mamă satisfăcută de viață și cu psihicul sănătos. Asta tare sună a egoism, știu”, spune Natalia Morari.

„Dar asta este alegerea mea și nu accept să fiu judecată pentru ea. Anume din acest motiv am decis să revin în emisie în doar o lună și jumătate după naștere (pe 25 mai) – pentru că îmi iubesc lucrul. Mesajul meu e simplu: iubiți-vă pe voi, fetelor. Copiii voștri au nevoie de mame iubite, chiar și de ele însele și atunci totul va fi bine la ei”, este sfatul prezentatoarei TV pentru mămici.

Citește și: Natalia Morari: „Rem a avut un tată donator, pentru că nu toți au posibilitatea să nască în mod obișnuit și în familie”

Sursa: Instagram / Natalia Morari