Natalia Jitaru are o experiență de peste 10 ani în domeniul oncologiei glandei mamare în Republica Moldova. Se perfecționează continuu atât în țară, cât și peste hotare și crede că doar în acest fel poate acorda pacientelor sale o consultație profesionistă. Își face munca zilnic cu multă dragoste și dăruire, drept pentru care pacienții îi sunt recunoscători. Este și implicată civic pentru al doilea an consecutiv în cadrul campaniei RunPink Moldova, oferind consultații gratuite. Despre această experiență, dar și despre importanța grijii pentru sănătatea femeii, am discutat cu Natalia Jitaru, doctor specialist în oncologia glandei mamare, în studioul EA.md

„Zilnic am la primire cam 10-12 pacienți. Să se știe – nu orice problemă a glandei mamare este un cancer sau o problemă oncologică. Glanda mamară este un organ foarte sensibil – care reacționează de două ori pe lună la schimbările hormonale din organismul femeii. Trebuie să recunosc, cultura medicală a pacienților crește, mai persistă însă frica de la merge la medic, mai ales oncolog. O femeie trebuie să facă o verificare anuală la ginecolog și oncolog specializat în glanda mamară.

Un medic trebuie să fie și un psiholog foarte bun. Noi suntem primii care îi comunicăm pacientei diagnosticul, iar acest lucru nu este pentru noi deloc ușor. Urmează de cele mai deseori șoc, durere și medicul trebuie cu fiecare caz să fie mai puternic și mai bine pregătit. Înțelegem temperamentul, omul, pentru a-i putea cât mai ușor comunica și înțelege durerea. Îl susținem să poată merge mai departe fără frică și cu încrederea că poate trece peste această maladie. Lucrăm adesea și cu familia pacientei, pentru că doar cu susținerea familiei pot trece ușor peste toate etapele.

Regula de bază este să se adreseze la medic foarte timpuriu, imediat ce a observat anumite semne. Să ia tratamentul indicat, cu încredere în medic și în Dumnezeu și pot spune că sunt șanse foarte mari nu doar la tratament, dar și la vindecare completă. Încurajez doamnele să nu le fie frică, să nu le fie rușine și să aibă grijă de ele.

natalia jitaru1

În domeniul oncologiei este frumos și bine când vezi pacienta la final de tratament, cu boala în remisie, fericită că au trecut cu bine de toate. Îmi amintesc cu drag de cele mai frumoase cazuri, însă de obicei acestea sunt și cele mai complicate. Cu părere de rău, aceste cazuri complicate sunt de obicei mai frecvente în sate, departe de capitală.

Am avut cazuri fericite ale pacientelor care s-au adresat la doctor abia după 10 ani în care aveau dureri sau disconfort la glanda mamară. Am constatat că este o tumoare și am convins pacienta să meargă la operație. Cu părere de bine a fost o tumoare benignă, iar doamna este acum bine și își continuă viața. Apropo, ea a venit la noi când avea doar 30 de ani, iar acest lucru nu îl constată doar doctorii, ci întregul sistem – cancerul în Republica Moldova întinerește. Cea mai tânără pacientă în țara noastră, care a fost diagnosticată cu cancer la sân, avea 19 ani.

Cred că oamenilor noștri le lipsește cultura medicală, grija de sine și de sănătatea proprie, frica, frica de medicul oncolog – este un sentiment normal, însă fiecare trebuie să înțeleagă că dacă noi nu mergem la timp la doctor, uneori nu mai putem face nimic. Există și frica financiară, însă încurajez persoanele prin faptul că statul acoperă 100% cheltuielile suportate pentru tratamentul persoanelor diagnosticate cu cancer.

M-am implicat în campania RunPink Moldova și anul trecut. Am efectuat peste 70 de consultații, alături de alți colegi, absolut gratuite pentru femeile de la noi, timp de 2 zile. Am descoperit atunci doar procese canceroase, nu și cancer. Sper foarte mult că au mers mai departe cu tratamentul și au ținut cont de recomandările noastre.

Detalii despre Maratonul RUN PINK Moldova

Fiecare dintre noi trebuie să aibă grijă de sănătatea sa și a familiei. Cancerul nu doare, el doare când deja este în proces avansat. Faceți regulat controale profilactice și duceți un mod sănătos de viață. Înconjurați-vă doar de emoții pozitive și fiți alături, cu multă dragoste, de cei din jurul vostru și din familia dvs pentru a putea mai ușor să treacă peste această perioadă grea.”