În timp ce majoritatea tinerilor din Republica Moldova visează să ajungă la un loc de muncă mai bine plătit de peste hotare, ori să obțină o bursă, care le-ar deschide mai multe perspective de viitor, Natalia Bzovâi, artist plastic din Ungheni, a decis, la cei 20 de ani ai săi, să transforme în muzeu casa în care au locuit străbunicii săi, Anastasia și Pantelimon, și bunicii, Maria și Vasile.

Ideea i-a venit la vârsta de 16 ani, după ce a auzit-o pe bunica sa, Maria, tânguindu-se că a rămas tristă și pustie casa în care a copilărit. Tot atunci, Natalia vizitase Muzeul Satului din Sibiu, cel mai frumos muzeu în aer liber din România. A fost impresionată de curățenia și liniștea locului, și a decis să transforme gospodăria bunicilor într-un loc similar, unde va putea conserva lucrurile vechi, tradiționale și amintirile familiei.

În ograda căsuței străbunicului său există un loc unde cei doi soți au îngropat înainte de foametea din 1946-47 câțiva saci cu cereal,e ascunzându-i de soldații sovietici. care scotoceau și luau totul de prin gospodăriile oamenilor.

Străbunica avea șase copii, printre care și bunica Maria, care acum are 74 de ani. Acele boccele cu cereale ascunse i-au ajutat să scape de foamete. Bunica îmi povestea că au fost cei mai dificili ani din viața sa, se mișcau cu greu, îndurau foame, iar odată ieșită în drum, putea vedea oameni umflați. Unii cădeau din mers. Nici iarbă nu era. Cea mai strașnică amintire a ei este despre o vecină care și-a sacrificat unul din copii pentru a-i salva pe ceilalți. Sunt pagini tragice din istoria noastră. Cu atât mai scump îmi pare acest locușor, legat de istoria familiei noastre”, menționează tânăra într-un interviu.

Începând de la vârsta de 16 ani, Natalia a muncit ca să restaureze casa și să-i redea aspectul pe care îl avea pe timpuri. A uns cu lut și paie pereții și tavanul, ajutată de bunica Maria, care a fost foarte entuziasmată de ideea Nataliei, și s-a oferit s-o ajute în toate celea. Împreună au văruit casa și au aranjat în ea puținele obiecte, printre care și o ladă de zestre rămasă de la străbunica Anastasia.

Pe viitor, Natalia dorește să atragă proiecte care i-ar permite să cumpere mai multe case bătrânești pe care să le restaureze și să le transforme în case-muzeu: „Sunt foarte multe case frumoase, vechi, care, din păcate, se pierd acum în satele noastre. Există multe obiecte care dispar, deși prin ele vorbește istoria noastră, a familiilor noastre. Mi-aș dori și această casă, a străbunicului Pantelimon, să fie inclusă într-un circuit turistic, dar sunt abia la început de cale. Pentru aceasta e nevoie ca locuința să aibă statut de muzeu. Deocamdată, nu am avut timp să mă documentez referitor la toate formalitățile. În viitorul apropiat îmi doresc să înlocuiesc acoperișul de foi de ardezie pe un acoperiș de stuf, dar este foarte costisitor. Sunt în căutare de proiecte și investiții”.

Sursa: gazetadechisinau.md

Distribuie articolul: