Natalia Andronic este originară din Cahul. A plecat la Madrid, capitala Spaniei, pentru a studia. A lucrat în capitala Peninsulei Iberice în domeniul turismului. În același timp, a promovat țara noastră gratuit, pentru a o face cunoscută publicului de acolo.

 Daniela Gorincioi: Ai plecat să studiezi în Spania. De ce ai ales această țară pentru a studia?

Natalia Andronic: Spania este o destinație de top la nivel mondial, ăsta fiind și motivul pentru care am optat pentru varianta asta. A fost întotdeauna printre destinațiile de top pentru sosirile internaționale și de zeci de ani a fost o alegere fixă ​​pentru vacanțele multor europeni. Acei călători care vizitează Spania sunt de obicei pretențioși și se așteaptă la o experiență de înaltă calitate.

DG: Ai studiat turism la o universitate, iar acum studiezi a doua specialitate, una de criminologie. Ai terminat deja anul trei. Povestește-ne un pic despre sistemul universitar spaniol.

 NA: Da, așa este. Sunt o persoană căreia nu-i place să stea locului. Așa că am decis să caut o altă alternativă și să încep să studiez ceva diferit, în cazul de față Criminologie. A fost greu să mă decid, dar este o carieră care mi-a atras atenția de când eram mică. În sectorul turismului în care am activat, am deja foarte multă experiență. De exemplu, am lucrat în lanțul Marriott mai mult de 6 ani, ca manager de recepție.

Sistemul universitar spaniol cere foarte mult, dar în schimb avem un domeniu larg de lucru. Universitățile spaniole sunt recunoscute pentru nivelul lor excelent de predare și infrastructura superioară, care include campusuri mari cu servicii la fel de diverse precum biblioteci, centre de cercetare, zone sportive și reședințe studențești. Trei școli de afaceri spaniole sunt printre primele 25 din lume, potrivit clasamentului Financial Times.

DG: Ce ar trebui să știe un tânăr din Republica Moldova care vrea să studieze într-un oraș din Spania?

NA: Dorință mare de a învăța, de a studia mult, pentru că aici nu poți cumpăra nimic cu bani, toți sunt la fel. Pot enumera câteva avantaje precum:

  • Relație excelentă între costul și calitatea studiilor;
  • Ușurința admiterii la universitate pentru străini;
  • Posibilitatea obținerii de burse/ajutoare;
  • Mediu sigur și stil de viață sănătos.

DG: Ai studiat la Madrid. Cum este capitala Spaniei? Cum e să trăiești în Madrid?

NA: Madrid este unul dintre cele mai bune orașe din lume: ocupă locul 51 în clasamentul celor mai bune 400 de orașe în care să locuiești. Este al patrulea cel mai populat oraș din Europa și este o destinație populară atât pentru vacanțe, cât și pentru emigrare. Madrid este capitala culturală, financiară și politică a Spaniei, cu 3,2 milioane de locuitori în oraș și aproape 6 milioane în zona metropolitană. Este bine, foarte bine la Madrid așa cum nu voi repeta. Este orașul cu cele mai bune petreceri de noapte, dintre toate pe care le puteți găsi în Spania. Dar nu doar în Spania, ci și în Europa.

Cel mai bun dintre toate pentru mine este transportul în comun.

Cel mai bun mod de a vă deplasa în oraș este să folosiți transportul public. Metroul Madrid este unul dintre cele mai bune sisteme de transport public din lume. Are linii de metrou în aproape toate direcțiile, ceea ce o face a opta cea mai lungă rețea de metrou din lume în 2013.

DG: Recent ai plecat din Madrid pentru orașul Málaga, un oraș-port din Andaluzia, în sudul Spaniei, pe coasta Mediteranei. Care este farmecul orașului Málaga?

NA: Schimbarea a fost grea, lăsând în urmă un oraș mare cu posibilități nelimitate de petrecere a timpului liber, muncă stabilă, prieteni, familie etc. Dar a meritat! Aici în Málaga am o plajă la 10 minute de mers pe jos. Am făcut schimbarea pentru a avea o calitate mai bună a vieții, pentru că nu putem avea asta la Madrid. Aici în Málaga oamenii trăiesc diferit, merg mult mai calmi, fără stres, iar cel mai important lucru este vremea.

Oamenii din Málaga se bucură de aproape 3.000 de ore de soare pe an, o cifră de neegalat pentru aproape întreg teritoriul național și care face din acest oraș un loc unic cu o climă excelentă.

DG: Ce exemple poate lua un oraș din Moldova de la Madrid și Málaga?

NA: Sunt multe schimbări, dar încetul cu încetul se pot face. Primul lucru este de îmbunătățit infrastructura. Îmbunătățiți transportul și faceți-l public, NU privat. Oferiți mai multe oportunități de muncă tinerilor, centre de formare, creați un centru pentru bătrâni etc. Adevărul este că nu mi-aș dori să vorbim mult despre acest subiect pentru că mă doare foarte mult că o țară atât de prost dezvoltată precum Moldova a fost guvernată de partidul comunist foarte mulți ani. Nu aș vrea să vorbesc despre politică, dar ăsta este adevărul. Málaga devine una dintre cele mai dorite capitale pentru a trăi și a studia.

DG: Ești în Spania de aproximativ 10 ani. Cât de ușor/dificil a fost pentru tine să te integrezi în mediul spaniol?

NA: Nu a fost deloc ușor. Totul are argumente pro și contra, dar când îți dorești ceva mai bun pentru viitorul tău, măcar încerci. Integrarea a fost foarte bună, deoarece spaniolii sunt oameni foarte deschiși, zâmbitori și vă ajută în orice moment.

DG: 12 octombrie este Ziua Regatului Spaniei. Ce înseamnă acest eveniment pentru spanioli?

NA: Este o sărbătoare națională, sărbătorirea acestei zile este caracterizată de o paradă militară tradițională. La acest eveniment sunt prezenți Regele Spaniei, reprezentanți ai puterilor statului și lideri regionali.

Pentru anul 2022 sunt planificate mai multe activități și evenimente, printre care se remarcă Concertul Hispanidad 2022, în orașul Madrid. De asemenea, puteți vizita muzee din mai multe orașe din Spania, cu acces gratuit pentru public pe 12 octombrie: Madrid: Muzeul Sorolla, Muzeul Americii, Muzeul Național de Arheologie, Muzeul Național de Antropologie și Muzeul Național al Romantismului.

Astăzi, 12 octombrie, va avea loc, așa cum este tradiția, cu trupele defilând pe Paseo de la Castellana din Madrid. O paradă la care participă nu doar Forțele Armate, ci și membri ai Poliției Naționale, Gărzii Civile și Salvare Maritimă, cu vehicule terestre și avioane.

DG: În Spania există o mare comunitate de români atât din Republica Moldova, cât și din România. Cât de bine te-ai integrat în spațiul spaniol?

NA: Da, așa e! Suntem destul de mulți. Cei mai mulți moldoveni sunt în Santander, Barcelona și Madrid. O sa comentez de ce, de asemenea, într-o altă postare.

DG: Ce știu spaniolii despre noi?

NA: Puțin, când am început să promovez turismul moldovenesc în Spania, lumea cunoștea puțin despre Moldova. Acum pe măsură ce mă dezvolt în această lume se pare că încetul cu încetul în fiecare zi sunt mai mulți oameni care vor să călătorească în Moldova, orice efort este răsplătit.

DG: Ne-ai promovat țara în Spania, gratuit. Nu ai primit un salariu pentru asta. Care este feedbackul spaniolilor cu privire la publicațiile și informațiile despre noi?

NA: Îl pot defini, într-un singur cuvânt: EXCELENT! În fiecare zi sunt din ce în ce mai mulți oameni care vor să călătorească și să cunoască țara despre care vorbesc atât de mult. Acum mai puțin cu tot ce se întâmplă, dar sperăm că toate acestea se vor termina curând și vom călători din nou ca înainte.

Distribuie articolul: