Vin sărbătorile, vine feeria Crăciunului, iar odată cu ea și cel mai așteptat eveniment pentru creatorii de frumos, dar și pentru „vânătorii de brazi originali”. Despre toate noutățile și surprizele celei de-a VI-a ediții a Balului Brazilor de Crăciun, un eveniment KLumea, ne-a povestit într-un interviu fondatoarea organizației, Nata Albot.

Nata, vine o nouă ediție a Balului Brazilor și ea trebuie neapărat să aducă noutăți, surprize și motivații în plus pentru creatori. Care sunt acestea?
Prima motivație și cea mai importantă este că noi venim cu o nouă ediție a Balului Brazilor, în pofida alegerilor, stării morale a populației, în pofida dificultăților financiare. Anul acesta suntem la a VI-a ediție și ne-am bucurat de un interes stabil din partea tinerilor pentru acest concurs. Dacă nu erau ei, nu mai făceam nimic. Ei sunt cei care ne obligă moral să nu cedăm.
Noutatea este că am fost refuzați de Muzeul de Istorie, încă nu putem înțelege din ce motiv, de aceea expoziția va fi în totalitate administrată de noi, echipa KLumea și vom avea o locație nouă, o clădire veche și frumoasă de pe str. Mitropolit Dosoftei 110, ap.1-3, în spatele Teatrului de Operă și Balet.
O altă noutate este că Expoziția va dura două săptămâni, iar după asta, doar 10 brazi finaliști, vor putea fi văzuți încă timp de o săptămână în hol la Radisson Blu Hotel. Ca pe 17 decembrie să aibă loc Balul Brazilor de Crăciun.
Și încă o noutate frumoasă este că în paralel cu expoziția brazilor, va avea loc prezentarea unei alte expoziții, din obiecte de design realizate de nouă studenți moldoveni, participanți ai concursului din anul trecut, care au avut parte de un stagiu în Polonia la un studiou de design și au învățat acolo cum să conceapă și să realizeze obiecte noi. Proiectul se numește „Observatorium/Recipes” și este inspirat din gastronomia noastră tradițională.
 Zici de o nouă locație, detaliază acest aspect, fiind foarte important pentru vizitatori.
E foarte ușor de găsit. În spatele Teatrului de Operă și Balet, pe strada Dosoftei 110, vom decora locul, astfel încât să fie ușor de văzut. Detalii pe Pagina de Facebook a evenimentului.
Cum va putea un simpli Vizitator să își ia bradul favorit acasă și care sunt privilegiile incluse în prețul biletului?
Prețul de intrare la expoziție este 15 lei, iar copii sub 12 ani intră gratis. Vizitatorii expoziției vor putea vota trei brazi favoriți, ca să ne ajute să premiem bradul „Ales de Public”. Totodată, cei care vor pune ochiul pe vreun brad, vor putea, ca de obicei, participa la o licitație silențioasă, lăsând pe lista atașată fiecărui brad suma pe care este gata să o lase pentru brad. În ultima zi de expoziție, vom lua legătura cu toți cei care au licitat ca să le propunem să cumpere bradul sau, dacă e un brad finalist, să vină la bal și să-l liciteze mai departe.
 Din nou aveți brazi speciali, povestește-ne despre ei, te rog.
Da. Avem de data aceasta trei brazi speciali, veniți de la Dobroe Serdtze, Puzzle Kids și Învingem Fibroza Chistică. Acești brazi sunt în afara concursului, dar vor participa la licitație, astfel ajutând aceste organizații să câștige niște bani pentru activitatea lor. Am încercat asta anul trecut și a mers foarte bine. Organizațiile au câștigat într-o seară între 5000 și 20 mii de lei pentru un brad. Aceste entități fac o treabă grozavă în Moldova, având fiecare segmentul de care se ocupă și noi vrem să le susținem.

Ce așteptări are Klumea de la această ediție, inclusiv în vederea continuității proiectului vostru principal, Arterapia?

Avem la ora actuală în plan să finalizăm cu încă o secție de spital și apoi să începem să pictăm școlile. Cred că fațadele școlilor noastre arată tare sinistru și aș vrea să convingem directorii de școli din Chișinău să le permită artiștilor noștri să își manifeste creativitatea pe fațadele lor.

Foto: EA.md