Nadia Vameș este Designer-ul de interior din SUA care își construiește la propriu cariera și crede cu tărie în frumusețea simplității. „Less is more” (“Mai puţin înseamnă mai mult”) spunea ea, şi, într-adevăr, este un motto definitoriu pentru stilul minimalist pe care îl abordează în lucrările sale. Pasiunea pentru design a adus-o din Moldova mai exact de la Universitatea Tehnica iar acum un an, și-a deschis propria afacere de design interior în New Jersey.

Vedeți mai jos un interviu realizat de Conaționalii noștri aflați în SUA.

Nadia, ce înseamnă 1acasă” pentru tine?

Moldova este locul unde am respirat 28 de ani: acolo mi-am descoperit pasiunea mea pentru design interior, acolo am făcut primii pași și acolo am muncit mult sa fiu profesionist în domeniul meu. Moldova are 2 coșuri cu amintiri pentru mine: unul cu succese și rezultate, și altul cu multe lecții și încercări.

Pentru mine acasă înseamnă acolo unde este familia mea: soțul, fiul și eu – FERICIȚI. Dacă suntem în călătorie – acasă este la hotelul unde dormim, dacă suntem în New Jersey, acasă este casa unde locuim. Moldova este țară unde m-am născut, și când sunt în Moldova, sunt tot acasă. Toate acestea pentru că „Acasă” nu-i un loc anume, „Acasă” e… un sentiment.

De unde a pornit pasiunea ta pentru design interior și unde ai pus bazele acestei meserii?

În Moldova a început totul pentru mine: și cariera, și familia, și dezvoltarea și implicarea mea sociala…

În gimnaziu am decis că vreau să fiu designer de interior (un termen și o profesie nouă pe piața din Moldova pe atunci) bazându-mă pe preferințele și rezultatele încercărilor mele în muzică, dans, teatru și pictură am înțeles ca în pictură am ceva mai mult talent deoarece făceam lucrurile de la sine cumva bine. Însă eu pictam non-conformist și cumva abstract – de acolo am înțeles că nu vreau să pictez lucrări pentru comercializare, și atunci am găsit profesia de Designer de interior care are nevoie de mai multe abilități  care le dețineam: creativitate, organizare, managementul proiectului, căutare de soluții, vizualizare imaginară, punctualitate, responsabilitate, utilizare de date științifice combinate cu creativitate.

În 2006-2010 am făcut studii la Universitatea Tehnica a Moldovei, specialitatea – Design Interior. Am fost un student nonconformist, și axat pe cunoștințe, și mare mi-a fost disperarea când am încercat să îmi încep cariera, și am înțeles că Universitatea nu m-a pregătit pentru a fi designer de interior: companiile aveau nevoie de alte programe, alte cunoștințe, alte modele de proiect decât le dețineam în urma curriculum-ului universitar.

Acesta mi-a fost fost motivația să încep să învăț individual noi programe, noi detalii necesare acestei profesii și să activez 2 ani ca și designer de interior “freelancer” pentru a acumula experiență.

În ianuarie 2012 am deschis propria companie, am angajat designeri și prestam servicii complete de design interior pe piața Republica Moldova.

Cum a evoluat aceasta pasiune pentru tine fiind deja stabilită în SUA?

În SUA nu am avut nevoie de a căuta domeniul  meu de activitate, pentru că știam foarte bine ce vreau să fac. Însă, mi-a luat ceva timp să înțeleg ce face aici un designer de interior diferit de unul din Republica Moldovei. Totodată, am avut nevoie de timp să studiez antreprenoriatul pe piața din SUA, pentru a avea o activitate legala. Acum și aici, savurez din plin din posibilitățile profesiei pe care am ales-o, iar pasiunea mea se dezvoltă, prinde aripi de creativitate și posibilitate de execuție.

Ce te-a făcut să participi și să te implici nu doar ca și participant, dar și ca voluntar și prezentator în cadrul Convenției Moldo-Americane din San Francisco (MAC5)?

Organizatoarea acestui eveniment, Evghenia Berzan este persoana de la care am aflat despre existența Convenției Moldo-Americane. Am urmărit online ediția din anul trecut și chiar am așteptat ediția din acest an pentru a mă putea implica direct.

În Moldova de exemplu – Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM) – era activitate de suflet, cu suflet, pentru suflet. Convenția Moldo-Americană are același scop în SUA. Eu am nevoie de echilibru emoțional pentru a fi fericită. MAC5 este locul unde dai și primești, unde ai oameni extraordinari în jur și conlucrarea lor face lucrurile sa se întâmple atât de frumos.

Implicându-mă în MAC5, eu contribui la crearea unui eveniment bun cu oameni extraordinari care inspira și pot crea relații frumoase de prietenie, posibile colaborări și parteneriate atât profesionale cât și personale. Chiar dacă implicarea este în timpul liber, ca voluntar – am aceeași atitudine profesionistă și cu accent pe calitate precum o fac în afacere și carieră.

De ce crezi ca participarea concetățenilor noștri la așa evenimente ca și „Convenția Moldo-Americană” care a fost în Septembrie este importantă?

Noi, oamenii avem nevoie de energie, speranță și inspirație, la fel ca aer, mâncare și apă. Ce poate fi mai plin de speranță decât oameni cu realizări și experiență întâlniți față în față? Câtă valoare poate avea un eveniment care unește oameni cu scopuri comune și care voluntar muncesc la ele. Abia aștept data de 28 septembrie pentru a mă lăsa încă o dată inspirată de către oameni minunați, istorii de succes și discuții care nasc la rândul lor alte evenimente, noi colaborări dar și noi prietenii.

Un interviu de Anna Panovici

Distribuie articolul: